Liberal succé i budgeten

VINNARE. En socialdemokratiskt ledd regering sänker skatten med 13 miljarder. Det är Centerpartiet och Liberalerna som har dragit det längsta strået i budgetförhandlingarna den här gången.

De ekonomisk-politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mats Persson (L) har anledning att vara nöjda efter budgetförhandlingarna.
De ekonomisk-politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mats Persson (L) har anledning att vara nöjda efter budgetförhandlingarna.Foto: Press
Johan ManellDitte Roslund

Mycket av budgetens innehåll var känt sedan tidigare. Den största utgiftsposten är borttagandet av värnskatten – Liberalernas bebis. I det korta perspektivet är det höginkomsttagare, främst män, som gynnas av det. Men Liberalerna menar att det är en felaktig beskrivning. 

– Värnskatten avskaffas inte för de rika utan därför att vi vill skapa större resurser. Genom att fler arbetar mer, vill ta större ansvar men också genom att vi ska öka konkurrenskraft för den globala kompetensen. Att den ska vilja komma till Sverige och bidra till vårt välstånd och tillväxt, säger Nyamko Sabuni (L), partiledare till Altinget.

C-vinster

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström kallar budgeten för en “skattesänkarbudget” och är nöjd med att Centerpartiet har fått igenom en rad förslag, exempelvis sänkt skatt på glesbygd och sänkta arbetsgivaravgifter. 

– Jag är nöjd med en helhet där vi sänker skatterna 13 miljarder netto samtidigt som vi genomför viktiga satsningar på välfärd, landsbygd och miljö, säger han till Altinget. 

Fakta

Kommentarer från partierna

Vänsterpartiet (Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson)

– I Socialdemokraternas Sverige sliter kvinnor ut sig i välfärden medan högavlönade och välbeställda män får stora skattesänkningar. Socialdemokraterna valde skattesänkningarna före välfärden.

– Skattesänkningarna för höginkomsttagarna kostar hela 6 miljarder medan landets 290 kommuner knappt får 5 miljarder i generella statsbidrag att dela på tillsammans

 73-punktsgängets budget innebär ett svek mot välfärden och klyftorna djupnar mellan de som redan har och de som inte har.

Socialdemokraterna (Magdalena Andersson, finansminister)

– Svensk ekonomi står väl rustad för att möta osäkerheterna i omvärlden och nationellt. Statsfinanserna uppvisar överskott, statsskuldskvoten är den lägsta sedan slutet av 1970-talet och arbetslösheten har sjunkit. Vi har fört en ansvarsfull finanspolitik så att Sverige kan möta avmattningen med väl avvägda reformer.

– I den här budgeten tar vi nya initiativ för fler i arbete, en starkare välfärd i hela landet, bättre ekonomi för pensionärer, bättre miljö och en ambitiös klimatomställning som alla, i hela landet, kan vara med på. Vi genomför kraftfulla ökningar av resurserna till trygghet och säkerhet

Kristdemokraterna (Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson

– Regeringen talar om de äldres behov men i verkligheten har man plockat bort äldresatsningar i KD/M-budgeten, som man nu bara delvis återinför ett par månader senare som om det vore nytt (t.ex satsning på äldres idrott)

– De stora och profilerade reformerna som presenterats svarar mer mot de fyra partiernas interna behov än Sveriges betydande reformbehov. Istället för att fokusera på välfärden, jobben och tryggheten hittar vi stora satsningar på självutveckling på skattebetalarnas bekostnad, jobbåtgärder för de som kan få jobb ändå.

Moderaterna (Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson)

– Regeringens budget fokuserar inte på att lösa Sveriges problem, utan verkar i stället gå ut på att bocka av olika partiers önskeförslag i 73-punktsprogrammet.

– Budgeten borde fokuserat på att återupprätta samhällskontraktet, att prioritera sammanhållning och att rusta oss för lågkonjunktur.

– Budgeten saknar helt en ambition om att brett göra det lönsamt att arbeta. Hela fyra miljoner svenskar får inte mer pengar kvar i plånboken genom de skattesänkningar som föreslås.

– Regeringen och stödpartierna tar inte chansen att på riktigt genomföra reformer för att ekonomin ska växa – och det kommer stå Sverige dyrt i lågkonjunkturen.

Sverigedemokraterna (Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson)

– Sveriges välståndsutveckling per capita är dålig och det verkar finansministern inte vilja tala om.

– Enligt Sverigedemokraterna är regeringens satsningar på rättsväsendet och kommunerna alldeles för små.

– Sverigedemokraterna vill ha mer satsningar på både rättsväsendet och på välfärden.

Det står klart att C och L är de partier som har dragit det längsta strået i budgetförhandlingarna den här gången. På frågan om vad som är sämst i budgeten svarar båda partierna att det är Miljöpartiets förslag om utvecklingstid, en ny variant av det tidigare avskaffade friåret.  

– Vi tycker inte att utvecklingstid är en bra idé. Men det står i januariavtalet att det ska genomföras så det är en redan tagen smäll, säger Emil Källström.  

– Att staten subventionerar människor som är friska att vara lediga. Det är klart att det inte känns bra men det är en kompromiss man får leva med, säger Mats Persson (L), ekonomisk-poltisk talesperson till Altinget.

Sena nätter

Båda partierna vittnar om att det har varit tuffa förhandlingar.  

– Det är fyra partier som vill olika saker med Sverige. Jag och Magdalena Andersson står väldigt långt ideologiskt från varandra. Det gör att det har varit tuffa och långvariga förhandlingar, säger Mats Persson. 

– Det har varit tufft. Många långa, hårda, sena nätter. Men det ska det vara. Om det inte är svårt och jobbigt har man inte gjort jobbet nog ordentligt, säger Emil Källström. 

Fortsättning följer

Det här var den första höstbudgeten som den nya konstellationen i svensk politik lägger fram. Hittills tycks samarbetet fungera bra och partierna kommer att fortsätta checka av punkterna i januariavtalet, åtminstone så länge Socialdemokraterna fortsätter att ge efter för de liberala partierna.

– Vi kan bara motivera att vi sitter i det här upplägget så länge vi levererar bra centermärkt politik. Det har vi nu gjort i en vårändringsbudget och en höstbudget. Så länge det fina facit fortsätter kommer vi fortsätta, säger Emil Källström. 

Att Socialdemokraterna får ge upp så många av sina egna idéer är något som Nyamko Sabuni tycker är fullt rimligt. 

– Socialdemokraterna har valt att det överordnade målet är att inneha statsministerposten. De kunde ha stött de fyra allianspartierna och därmed fått in sin egen politik inom ramen för en alliansbudget. Nu valde de att sitta i regeringen och då får de ta in en del av allianspolitik i sin budget. Det är inte konstigare än så, säger hon.

Nämnda personer

Emil Källström

Vd Sekab
Fil. kand i företagsadministration (Handelshögskolan i Stockholm, 2012)

Mats Persson

Utbildningsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

Nyamko Sabuni

Tidigare partiledare Liberalerna, före detta integrations- och jämställdhetsminister
Studier i migrationspolitik, juridik och mediekommunikation

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00