Lagrådet: Nya krav vid upphandling skadar småföretag

UPPHANDLING. Regeringen vill införa krav på kollektivavtal i offentliga upphandlingar. Men Lagrådet anser att förslaget är krångligt, svårtillämpat och att småföretag riskerar att diskrimineras.

Ella Sundström

Det kan således konstateras att förslaget kommer att leda till tillämpningssvårigheter, vilket flera remissinstanser också har påtalat. Regleringen är otydlig och det finns risk för att den leder till att upphandlingsprocesser blir kostsamma och tidskrävande.


Ur Lagrådets yttrande

Villkor i kollektivavtal ska vägas in vid en offentlig upphandling enligt ett lagförslag från regeringen. Syftet är att säkerställa att anställda får skäliga villkor och se till att undermåliga anställningsvillkor inte

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – LAGRÅDSYTTRANDE

Vad händer nu?

Nästa steg är att regeringen arbetar fram ett lagförslag, en proposition, och lämnar över till riksdagen. Läs Lagrådets yttrande här.

Regeringen föreslår:

En ny lag om offentlig upphandling som bland annat innebär att villkoren i kollektivavtal ska vägas in vid en offentlig upphandling. Syftet är att den som vinner ett anbud vid en upphandling ska ge sina arbetstagare skäliga villkor och att konkurrensen inte snedvrids genom undermåliga anställningsvillkor. Målet är att sålla bort de företag som konkurrerar med låga löner och dåliga villkor.

Myndigheter ska i upphandlingar ställa villkor om lön, semester, arbetstid, försäkringar och tjänstepension. De obligatoriska villkoren som leverantören minst ska uppfylla ska anges enligt den lägsta nivå som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige.


Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00