Kön går före lön när föräldraledigheten ska tas ut

FÖRÄLDRAFÖRSÄKRING. Myten om att det är mest fördelaktigt att kvinnan tar ut merparten av föräldraledigheten lever kvar. Även i de fall där kvinnor tjänar mer än mannen är det oftast hon som är hemma med barnet, visar en ny undersökning som Försäkringskassan tagit fram.

Att mannen har högre lön uppger föräldrar som anledning till ojämställt uttag av föräldraledigheten. Hälften av de svarande männen i undersökningen som Försäkringskassan låtit SIFO göra uppger att det är skälet till att deras partner tar ut mer dagar av föräldraledigheten än dem.

Försäkringskassans egen statistik visar dock att kvinnor tar ut fler dagar även om det är de som tjänar mest pengar i förhållandet. Bland de som delar lika är den viktigaste faktorn istället att vara hemma med barnet, ekonomin kommer i andra hand.

‒ Myten om att det är ekonomiskt mest fördelaktigt för kvinnan att stanna hemma med barnen består, men vi vet att många familjer faktiskt skulle tjäna ekonomiskt på att dela mer lika även om den ena parten tjänar mer. Dessutom ser vi att även när kvinnan tjänar mer så är det oftast hon som ändå är hemma en längre tid, kommenterar Niklas Löfgren familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Login