Idéburna aktörer i uppror efter Arbetsförmedlingens nya besked

Arbetsförmedlingens (AF) besked om att man framöver ska prioritera upphandlade verksamheter för arbetsträning får aktörer på arbetsmarknaden att reagera. ”De långtidsarbetslösa riskerar att hamna i fel insatser eller inte få några insatser alls”, säger Aleksandra Wasso Hägglund på Famna.

Arbetsförmedlingens nya rutiner för beslut om arbetsträning sänder chockvågor genom den idéburna sektorn. Blå vägen har redan varslat 30 anställda. (Arkivbild)  
Arbetsförmedlingens nya rutiner för beslut om arbetsträning sänder chockvågor genom den idéburna sektorn. Blå vägen har redan varslat 30 anställda. (Arkivbild)  Foto: Johan Nilsson/TT
Anders Gustafsson

AF ändrar rutinerna för beslut om arbetsträning (AT) och förstärkt arbetsträning (AFT). De idéburna aktörerna tolkar innebörden av att upphandlade insatser ska gå först, som att deras insatser för personer som står längst från arbetsmarknaden kommer att väljas bort, som Dagens Arena rapporterat. 

AF har gjort bedömningen att det nuvarande arbetssättet kan krocka med upphandlingsrätten, så från den 1 oktober kommer de ”i första hand” att använda sig av upphandlade tjänster. 

Ska vi prata om människors behov och vilka tjänster som möter dem, eller ska vi prata juridiska former?

Aleksandra Wasso Hägglund, sakkunnig, idéburen välfärd, Famna.

– De säger att de inte tar bort FAT och AT, som är till för den som står långt från arbetsmarknaden. Men de säger att allt annat ska provas först. Då kommer den enskilde handläggaren att bli osäker och hellre hänvisa till det upphandlade alternativet än till våra insatser, säger Aleksandra Wasso Hägglund, sakkunnig inom idéburen välfärd på Famna, till Altinget.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00