Grafik: Satsningar på jobb och a-kassa i skuggbudgetarna

C lägger en budget för jobben, med flera arbetsmarknadspolitiska förslag. S satsar på aktiv arbetsmarknadspolitik. V vill höja a-kassan ytterligare och MP skjuter till miljarder till de generella statsbidragen. ”Vi måste börja nånstans och då måste vi börja med jobben och företagen”, säger Martin Ådahl till Altinget.

”Välfärden är beroende av att vi har tillväxt och jobb i Sverige. Många kommuner och regioner är oerhört trängda just nu av att skatteintäkterna minskar, inflation stiger och vi riskerar fler personer som går på socialbidrag eller blir arbetslösa”, säger Martin Ådahl (C), ekonomisk-politisk talesperson.
”Välfärden är beroende av att vi har tillväxt och jobb i Sverige. Många kommuner och regioner är oerhört trängda just nu av att skatteintäkterna minskar, inflation stiger och vi riskerar fler personer som går på socialbidrag eller blir arbetslösa”, säger Martin Ådahl (C), ekonomisk-politisk talesperson.Foto: Jessica Gow/TT
Rebecka PrahlMiranda Olsson

När regeringen kritiserats för otillräckliga medel till kommunerna och regionerna, 6 miljarder i förstärkning av de generella statsbidragen, lägger i stället oppositionspartierna krutet just där. Medan S föreslår det dubbla så fyrdubblar V regeringens förslag. 

Totalt vill V se 24 miljarder mer än regeringen i generella statsbidrag, där prestationsbundna och riktade insatser avvisas. 

– Det har varit mycket stora riktade statsbidrag under pandemin. De avvecklas i huvudsak nu. Vår syn har varit och är samstämmig med de flesta som arbetar inom välfärden att det inte går att komma runt den stabila grundbemanningen när man tittar på välfärdens kvalitet, säger Ali Esbati (V) till Altinget.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00