"Glastakets tid är förbi Löfven"

DEBATT. Trots den feministiska regeringen har andelen kvinnliga företagare i Sverige legat kvar på samma, låga siffra i 20 år. Det är dags att staten tar ansvar och börjar utnyttja kvinnors potential, skriver Vänsterpartiets Birger Lahti och Lorena Delgado. 

Birger Lahti (V)
Riksdagsledamot
Lorena Delgado (V)
Riksdagsledamot

 

Jämställdhet kommer inte av sig självt. Det är inget trolleritrick, utan sker via ett kontinuerligt, målinriktat arbete. Det är ett arbete som är mångfacetterat och som inte bara handlar om siffror, representation och värderingar – utan om allt det. Och lite till.

De patriarkala strukturerna genomsyrar vårt samhälle och påverkar var och en av oss. Det är människor som jobbar, leder och driver företag och myndigheter. Inget företag eller organisation existerar i vakuum och står opåverkat av detta.

Sverige lågt rankad

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Tittar vi på de svenska företagen i den rankning som Equileap presenterar i årets Gender equality global report & ranking, så ligger det högst rankade svenska företaget först på plats 21.

Så kan det inte få se ut i det som en gång var ett av världens mest jämställda länder.

Siffrorna stått stilla 

När tillväxtverket analyserar och presenterar statistik kring kvinnors företagande i Sverige ser vi en stor skillnad både generellt och i olika branscher. Inom vissa branscher är endast 5 procent av företagarna kvinnor. Sett totalt är bara 30 procent kvinnor. De här siffrorna har stått stilla sen 1997.

Politik som gör skillnad

Nu har vi en sittande regering som valt att kalla sig för ”en feministisk regering”. Med en sådan självutnämning kommer ansvar.

Att stämpla sig som en feministisk regering, och sedan inte ens försöka möta de problem som en granskande myndighet som riksrevisionen lyfter är inte att ta ansvar.

I över 20 år har Sverige stått och trampat på samma ställe. Det är 20 år av outnyttjad potential som ligger i kvinnors idéer, kunskap och kapacitet. 20 år som påverkat kvinnors självförtroende, frihet, och möjlighet att skapa bättre förutsättningar för sig själva – och för hela samhället. Det är nog nu. Vi behöver en politik som gör skillnad.

Vända trenden

Det behövs så klart fler åtgärder än de vi föreslår i vår motion i samband med riksrevisionens granskning av Almis låneverksamhet, för att vända trenden. Men genom att skapa en jämställdhetsplan, med tydliga mål och måluppföljningar, som harmoniseras över hela organisationen så kan vi i alla fall vända siffrorna i låneverksamheten och se till att fler kvinnor får ta del av den.

Feministisk politik på riktigt

Staten måste nu ta på ledartröjan i detta och se till att banker och andra finansiella institutioner börjar se över bemötandet av kvinnor i näringslivet.

Det ska vara ett självklart mål att fler kvinnor ska ta plats i företagen, och då måste vi ta fram kofoten och börja riva ner alla trösklar. Då kan vi prata om feministisk politik på riktigt.

Glastakets tid är förbi, Löfven. Det är dags för ”den feministiska regeringen” att förstå att det är 2019, och agera därefter.

Forrige artikel "Kompetensbristen inom sjöfarten kan få effekter på hela samhällsekonomin" Næste artikel Nordiska fack: Vi kräver bättre arbetsvillkor för medicinska sekreterare  Nordiska fack: Vi kräver bättre arbetsvillkor för medicinska sekreterare 
Glad sommar – vi ses i augusti

Glad sommar – vi ses i augusti

HÄLSNING. I och med dagens nyhetsbrev tar Altinget Arbetsmarknad uppehåll i utgivningen. I mitten av augusti kommer höstens första nyhetsbrev.