Förslag om korttidsstöd: “Alternativet är varsel om uppsägning”

BIDRAG. En ny utredning föreslår att det ska bli enklare för företag att få korttidsstöd när sysselsättningen tillfälligt går ner. Syftet är att göra svenska regler mer konkurrenskraftiga och att undvika arbetslöshet. Att erbjuda kompetensutveckling är ett av kraven.

Utredare Anders Ferbe presenterar en ny utredning om korttidsstöd till företag i regeringens pressrum.
Utredare Anders Ferbe presenterar en ny utredning om korttidsstöd till företag i regeringens pressrum.Foto: Marie Lundahl/Altinget
Marie Lundahl

Både fack och arbetsgivare har i åratal efterfrågat en förändring och det finns ett unisont stöd för den här formen av åtgärder.

Anders Ferbe, utredare., Särskild utredare

Efter finanskrisen 2008 och 2009 utredde regeringen stöd till företag vid lågkonjunktur för att undvika varsel och uppsägningar.

– Vi lärde oss mycket från finanskrisen. Tusentals människor ramlade ut i arbetslöshet och vi har fortfarande inte riktigt återhämtat oss, säger utredare Anders Ferbe till Altinget.

2014 infördes ett stöd för korttidsarbete. Istället för att avskeda personal vid arbetsbrist kunde företagen välja att göra en omreglering av arbetstid och söka korttidsstöd för kompensation. Målet var att stödja företagen och motverka arbetslöshet.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.