Förbundsjuristens luftslott har fallit

Han har varit ledig med lön i två år för att läsa juristutbildning men har inte tagit några högskolepoäng under de åren. Ändå fick han jobbet som IF Metalls förbundsjurist, avslöjar Dagens Arbete.

Darko Davidovic har varit IF Metalls förbundsjurist sedan 2011 – utan att vara jurist.
Darko Davidovic har varit IF Metalls förbundsjurist sedan 2011 – utan att vara jurist.Foto: IF Metall/Daniel Roos
Albin Bohlin

Det handlar om IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic, som dessutom har hamnat hos Kronofogden efter miljonaffärer som står i konflikt med hans anställning. Nu får han inte längre arbeta som jurist, men han fortsätter att vara anställd av fackförbundet.

Darko Davidovic har tidigare berättat om hur han studerade juridik på distans vid sidan av arbetet som ombudsman. 2007–2009 fick han vara tjänstledig med lön för att slutföra sin juristexamen. 17 högskolepoäng vid Örebro universitet och 37,5 högskolepoäng vid Mälardalens universitet, vilket motsvarar knappt två terminers studier, är vad som finns inrapporterat av juridikstudier i högskolornas register. Juristprogrammet är nio terminer långt.

Företrätt medlemmar

Detta till trots fick Darko Davidovic tjänsten som IF Metalls förbundsjurist och har under 13 år företrätt fackförbundets medlemmar i Arbetsdomstolen, vilket Dagens Arbete avslöjar i en granskning.

När Dagens Arbete konfronterar Darko Davidovic med uppgifterna om att han inte har tagit några högskolepoäng är han oförstående.

– Jag har en annan uppfattning. Det är klart som fasen att jag har varit i Umeå och Luleå och att jag har pluggat. Det är självklart.

Dagens Arbete kan dessutom avslöja att 32 000 kronor av Darko Davidovics lön utmäts av Kronofogden efter en marktvist – och att han har suttit i nio bolagsstyrelser parallellt med uppdraget som förbundsjurist.

IF Metall har tillsatt en utredning och under tiden som utredningen pågår kommer han inte att arbeta som förbundsjurist, men hans anställning kommer att kvarstå.

– IF Metall är en stor organisation. Vad som varit känt och inte känt, det finns inte en sportslig chans att svara på i det här läget, säger IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson till Dagens Arbete på frågan om vad förbundet kände till om de uppgifter som har kommit fram i granskningen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00