Visitationszoner och vistelseförbud kan införas redan i vår

Regeringen vill skynda på införandet av visitationszoner och vistelseförbud. Beskedet kommer efter ett extrainkallat möte med det nationella säkerhetsrådet där oppositionsledarna deltog.

Regeringen tidigarelägger införandet av visitationszoner och vistelseförbud för att möta gängvåldet.
Regeringen tidigarelägger införandet av visitationszoner och vistelseförbud för att möta gängvåldet.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Det nationella säkerhetsrådet samlades på torsdagen för ett extrainsatt möte med anledning av gängvåldet i Sverige. Under mötet ska polisen och andra myndigheter ha gett en lägesbild över gängkriminaliteten. Till mötet har statsminister Ulf Kristersson även bjudit in oppositionens partiledare för att skapa enighet i arbetet mot brottsligheten.

– Det var inga nya åtgärder som presenterades från regeringen. Men de åtgärder som regeringen kommer att vidta och som vi bedömer är effektiva för att bryta den här våldsspiralen kommer vi naturligtvis gärna att stödja, säger Magdalena Andersson (S) till SVT efter mötet.

Hon kritiserar samtidigt regeringen för att inte tillräckligt prioritera satsningar, bland annat till kommunerna och socialtjänsten, för att bryta nyrekryteringen till gängen.

– Det var bra att vi hade mötet, men jag är djupt besviken att regeringen inte kunde presentera några nya åtgärder, säger Andersson.

Vistelseförbud och visitationszoner införs i vår

På en pressträff efter mötet med säkerhetsrådet, 45 minuter efter utsatt tid, meddelade regeringen att de avser att påskynda lagstiftningsarbetet för att införandet av vistelseförbud och visitationszoner ska komma på plats redan i vår. Det är ett halvår respektive ett år tidigare än planerat. 

– Vi har i dag också bett riksdagens partier att medverka till en snabbare lagstiftning genom att påskynda själva riksdagsarbetet. Allt vi gör ska vara noggrant genomtänkt, men just nu råder fara i dröjsmål, säger Ulf Kristersson (M)

Även KD-ledaren Ebba Busch medverkade på pressträffen.

– Visitationszoner skulle innebära nya möjligheter för polisen att förebygga brott, men också att kunna beslagta vapen och andra farliga föremål och lagföra de som hanterar dessa, säger hon.

Regeringen aviserade förra veckan att de även tidigarelägger införandet av hårdare straff för bland annat vapenbrott. Vistelseförbud ska enligt justitieminister Gunnar Strömmer kunna införas redan i februari, och visitationszonerna i mars nästa år.

– Jag vill understryka att vi gör det här på ett gediget utredningsunderlag. Så det finns inget slarv så att säga i den bakomliggande analysen. Tvärtom, säger Strömmer. 

Läs också

Se pressträffen här

 

 
Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Johan Pehrson

Partiledare Liberalerna, arbetsmarknads- och integrationsminister
Jur. kand. (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00