Flytthjälp ska ge jobb till nyanlända

SKATTER. Rutavdrag för bland annat flyttjänster väntas ge jobb åt nyanlända. Därför är det ett av regeringens två förslag på skattesänkningar.

Det tickar in skattepengar till statskassan som aldrig förr. I år väntas statens skatteintäkter öka med nära 6 procent, en ökning som är större än genomsnittet de senaste tio åren. Det är framförallt skatten på arbete som ger mer klirr i statskassan, och det beror på att lönesumman har ökat kraftigt. Regeringen räknar med att pengarna kommer att fortsätta att strömma in och att skatteintäkterna ska öka med uppemot 5 procent per år framöver. I vårändringsbudgeten lägger regeringen fram två förslag på skattesänkningar: Billigare miljöbränsle i bilen och en utvidgning av rut-avdraget.

Den 1 augusti utökas de tjänster som ger rut-avdrag med flytthjälp, beskärning och borttagning av träd och buskar, och it-hjälp i hemmet. Förslaget är en del i uppgörelsen mellan regeringen och Allianspartierna med anledning av flyktingkrisen, och särskilt skatterabatten för flyttjänster väntas ge jobb åt nyanlända. Det utökade rut-avdraget väntas minska statens inkomster i år med 0,34 miljarder kronor och nästa år med 0,81 miljarder kronor.

Inför budgeten i höst har regeringen skickat ut en rad förslag på remiss. Det gäller bland annat att fler ska betala statlig skatt på arbetsinkomster, rut-avdrag för reparation av vitvaror och slopad arbetsgivaravgift för den första anställda i en enskild firma.

Login