Färre kan tänka sig återvända till läraryrket

En återgång av lärare som lämnat yrket skulle kunna minska lärarbristen. Men en undersökning från SCB visar att andelen som kan tänka sig återvända till skolan minskar.

Över hälften av de tidigare lärarna uppger att de arbetade övertid minst en gång i veckan, senast de var yrkesaktiva.
Över hälften av de tidigare lärarna uppger att de arbetade övertid minst en gång i veckan, senast de var yrkesaktiva.Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
Rebecka Prahl

Varannan lärarutbildad som lämnat skolan kan tänka sig att återvända, visar en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är färre än vid förra undersökningen som genomfördes 2016, då 6 av 10 kunde tänka sig att gå tillbaka till läraryrket. 

Enligt undersökningen är arbetsmiljön den vanligaste orsaken till att lämna yrket. Fler lärare än tidigare uppger att arbetsbelastning, stress, förväntningar från vårdnadshavare, administrativa uppgifter, litet inflytande över arbetssituationen och stora elevgrupper har bidragit helt eller till stor del till att lämna yrket. 

– Mer tid för att förbereda, genomföra och följa upp undervisningen, en rimligare arbetsbelastning och större möjligheter att styra över arbetssituationen, är faktorer som nämns som viktiga för att gå tillbaka till läraryrket säger Jessica Baldgrim, utredare på SCB, i ett pressmeddelande

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00