Fack och arbetsgivare vill påskynda begränsning av strejkrätten

ARBETSRÄTT. Arbetsgivare som redan är bundna av kollektivavtal ska enligt nytt lagförslag slippa utsättas för stridsåtgärd av arbetstagare. Med anledning av hamnkonflikten i Göteborg vill LO, TCO och Saco tillsammans med Svenskt Näringsliv påskynda en lagändring. 

Konflikten i Göteborgs hamn mellan arbetstagare och arbetsgivare är en av anledningarna till att arbetsmarknadsparterna på central nivå vill påskynda en begränsning av rätten att strejka.
Konflikten i Göteborgs hamn mellan arbetstagare och arbetsgivare är en av anledningarna till att arbetsmarknadsparterna på central nivå vill påskynda en begränsning av rätten att strejka.Foto: Claus Fisker/Scanpix
Marie Lundahl

Om du som företagare inte garanteras arbetsfred minskar incitamenten för att kollektivavtalsreglera. 

Niklas Beckman, arbetsrättsjurist Svenskt näringsliv.
Fakta
Den svenska modellen

I år är det 80 år sedan Saltsjöbadsavtalet slöts - den ursprungliga överenskommelsen mellan fackförbund och arbetsgivare som ligger till grund för dagens form av kollektivavtal.

Den svenska modellen innebär att det i Sverige är det kollektivavtalen som garanterar lönerna, inte lagstiftningen.

Kollektivavtal garanterar arbetsfred. Arbetsgivare och arbetstagare ska kunna arbeta utan konflikter under avtalsperioden. 


Källa: LO, Förhandlings- och samverkansrådet PTK

En utredning om att förändra rätten att vidta stridsåtgärder påbörjades 2017. Denna har lett till ett förslag om att stärka fredsplikten på arbetsmarknaden och att arbetstagare inte ska få delta

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00