Det blir ingen utredning om Arbetsförmedlingen

DEMOKRATI. Regeringen trotsar riksdagens krav på en omstart för utredningen om Arbetsförmedlingen. Det finns inga skäl att återuppta utredningen, tycker regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i en skrivelse till riksdagen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) nobbar riksdagens krav på fortsatt utredning om Arbetsförmedlingen.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) nobbar riksdagens krav på fortsatt utredning om Arbetsförmedlingen.Foto: Foto: Victor Svedberg
Kristina Gauthier Reberg

Riksdagen har i ett ställningstagande krävt att utredningen om Arbetsförmedlingen ska starta om senast den 15 april i år, och utredningens arbete ska fortsätta enligt de gamla direktiven.

Utredningen tillsattes av Alliansregeringen men lades ned av den rödgröna regeringen i januari i år.

Nu gör regeringen klart att det inte blir någon utredning. Det räcker med det uppdrag som regeringen har gett till Statskontoret om Arbetsförmedlingen, och myndighetens interna utvecklingsarbete.

Finns inga skäl

”Regeringen har vidtagit en mängd åtgärder och planerar att vidta ytterligare åtgärder som ligger i linje med direktiven för den nu nedlagda utredningen”, skriver regeringen i en skrivelse till riksdagen. ”Regeringen anser därför inte att det finns skäl att återuppta en utredning utifrån tidigare beslutade direktiv. Detta skulle snarare riskera att försena det angelägna reformarbete som regeringen och Arbetsförmedlingen redan har inlett.”

Regeringen anser sig i och med skrivelsen färdig med riksdagens krav på omstart av utredningen. ”Med de åtgärder som har vidtagits och som planeras att vidtas anser regeringen att riksdagens tillkännagivande är slutbehandlat.”

Ylva Johansson KU-anmäls

Så fort skrivelsen hade nått riksdagen KU-anmälde Roger Haddad (FP) arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för att inte följa riksdagens beslut.

– Vi nöjer oss inte med att man hänvisar till att man ska vidta åtgärder, säger Roger Haddad till Altinget.

– Jag är mycket kritisk, säger han.

Arbetsmarknadsministern hade lovat ett besked senast i samband med vårbudgeten. Roger Haddad lusläste den, men där stod det ingenting om någon utredning.

– I stället försöker man smyga fram beskedet i en skrivelse som handlar om något annat, säger Roger Haddad.

Roger Haddad och Folkpartiet drev under Alliansregeringens tid på för att det skulle bli en utredning om Arbetsförmedlingen. Även om han nu har slutat i arbetsmarknadsutskottet och i stället sitter i justitieutskottet fortsätter han att engagera sig i frågan.

På torsdagen lämnade också Fredrik Christensson (C) in en KU-anmälan mot Ylva Johansson. ”Regeringens ställningstagande i skrivelsen går mot det av riksdagen fattade beslutet”, skriver han i sin KU-anmälan.

Åtgärder har redan vidtagits

I skrivelsen till riksdagen räknar regeringen upp åtgärder som gör att man ser en utredning som överflödig:

Styrdokumentet för Arbetsförmedlingen, regleringsbrevet, har ändrats så att verksamheten mer ska inriktas på att nå resultat, som att minska långtidsarbetslösheten och se till att matchningen på arbetsmarknaden blir bättre.

Förslag till enklare arbetsmarknadspolitiska regler har tagits fram. Regeringen planerar fler förenklingar.

Statskontoret har fått i uppdrag att analysera Arbetsförmedlingens interna ledning, styrning och uppföljning.

Arbetsförmedlingens uppgifter i mottagandet av nya invandrare ska utredas, regeringen förbereder direktiv till en översyn av mottagande av asylsökande och nyanlända.

Den utredning om Arbetsförmedlingen som Alliansregeringen tillsatte, under ledning av Agneta Dreber, skulle enligt direktiven bland annat titta på om delar av verksamheten kan konkurrensutsättas och analysera hur myndigheten använder kompletterande aktörer.

”Regeringens uppfattning är att Arbetsförmedlingen är den aktör som är bäst lämpad att bedöma vilka tjänster som ska utföras av andra aktörer”, skriver regeringen.

 

Skrivelse 2014/15:42 Riksrevisionens rapport om Arbetsförmedlingens arbete vid varsel m.m.

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00