Beredskapsjobb tufft för små myndigheter

BEREDSKAPSJOBB. Till 2020 ska Arbetsförmedlingen skaka fram 5 000 jobb inom statliga myndigheter till nyanlända och långtidsarbetslösa. För de mindre myndigheterna är kravet en svår nöt att knäcka.

Carina Gunnarsson, Medlingsinstitutet och Lena Adamson, Skolforskningsinstitutet.
Carina Gunnarsson, Medlingsinstitutet och Lena Adamson, Skolforskningsinstitutet.Foto: Niklas Björling/Magnus Hartman

 Regeringen gör bedömningen att staten måste sopa framför egen dörr om vi vill att andra arbetsgivare ska ta sin del av ansvaret.

Ylva Johansson (S)
Arbetsmarknads- och etableringsminster

Jag har svårt att se framför mig att vi skulle kunna ta fram några uppgifter som motsvarar det som är beskrivet i uppdraget.

Carina Gunarsson
Generaldirektör, Medlingsinstitutet

Statligt subventionerade jobb och utbildning är regeringens lösning på att hitta sysselsättning för de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen spådde nyligen att 73 procent av de inskrivna hos dem

Dokumentation

Beredskapsjobb i Sverige

  • Beredskapsjobb var vanliga i Sverige under 1930-talets lågkonjunktur. Jobben kunde vara både statliga och statskommunala och subventionerades i olika grader.
  • Syftet var att skapa sysselsättning åt arbetslösa, ge ungdomar arbetslivserfarenhet och sysselsättning åt personer som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
  • Samma löne- och arbetsvillkor skulle gälla som på den öppna arbetsmarknaden.
  • Omfattningen av beredskapsjobb har minskat och ersattes 1998 av anställningsstöd.

Offentlig sektor

  • 258 000 personer har en anställning inom statlig sektor. 34 procent av dem arbetar i mellersta Sverige, 30 procent i Stockholms län, 20 procent i södra Sverige och 15 i norra Sverige. 
  • Polismyndigheten är den största statliga myndigheten med över 30 000 anställda. Hos Försvarsmakten jobbar cirka 21 000 personer.
  • Andra stora statliga aktörer med över 10 000 anställda är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården och Skatteverket.

Källa: OFR och SCB

 


Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00