Om  
Lars Rohde
Carina Åkerström

Alecta byter spår efter danskens dubbelkandidatur

Alecta meddelade nyligen att den tidigare danske riksbankschefen Lars Rohde nomineras till ordförandeposten för pensionsföretaget. Men nu drar man tillbaka nomineringen efter att det blev känt att han även kandiderar till Nordeas styrelse.

Albin Bohlin

Planen var att Lars Rohde skulle väljas till ny styrelseordförande för Alecta vid ett extra överstyrelsemöte den 6 februari, men nu har planerna ändrats. Alectas valberedning har valt att dra tillbaka förslaget efter att det har kommit till styrelsens kännedom att Lars Rohde samtidigt kandiderar till Nordeas styrelse.

– Det är beklagligt att Rohde inte i tid delgivit oss uppgiften om att han varit involverad i en styrelseprocess i ett bolag vars verksamhet utan tvekan uppbär likheter med Alectas, säger beredningsnämndens ordförande Kenneth Bengtsson i ett pressmeddelande.

Läs också

Nu väljer valberedningen att gå på den andra av de två slutkandidaterna i urvalsprocessen: Carina Åkerström, Handelsbankens tidigare vd. Det extrainsatta styrelsemötet är nu framflyttat till den 22 februari.

– Det är självklart för mig att ställa upp när jag tillfrågas om att bli ordförande för Alecta, även om jag inte hade väntat mig frågan just nu. Men ibland händer det oväntade saker och jag är van vid att arbeta flexibelt. Jag ser fram emot att leda Alectas styrelse och stödja ledningen i dess förändringsarbete om jag blir vald den 22 februari, säger Carina Åkerström.

Nämnda personer

Lars Rohde

Tidigare dansk riksbankschef

Carina Åkerström

Juristexamen (Lunds universitet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00