Om  
Lars Rohde
Martin Linder

Tidigare riksbankschef kan bli ny Alectaordförande

Alectas beredningsnämnd föreslår att den tidigare danske riksbankschefen Lars Rohde ska väljas till ny styrelseordförande. Beslut fattas vid ett extrainsatt överstyrelsemöte den 6 februari.

Lars Rohde föreslås bli ny styrelseordförande för Alecta.
Lars Rohde föreslås bli ny styrelseordförande för Alecta.Foto: Alecta
Albin Bohlin

Alectas tidigare styrelseordförande Martin Linder begärde att få lämna sin post i december 2023, detta på grund av sjukdom. Elisabeth Sasse, kanslichef på Unionen och styrelseledamot i Alecta, klev då in som vice ordförande.

Nu föreslås att Lars Rohde väljs till ny styrelseordförande. 2013–2023 var han dansk riksbankschef och dessförinnan, 1998–2013, var han vd för det danska pensionsbolaget ATP.

– Lars Rohde har den trygga personlighet och djupa erfarenhet som Alecta nu behöver för att fortsätta återställa förtroendet. Han har inte verkat i Sverige tidigare och det är någonting nytt för en styrelseordförande i Alecta. Hans kompetens, erfarenhet och personlighet är av den kalibern att vi känner oss trygga med detta förslag, säger beredningsnämndens ordförande Kenneth Bengtsson i ett pressmeddelande.

Finansinspektionen ska pröva

Alectas valberedning, beredningsnämnden, har kallat överstyrelsen till ett extra överstyrelsemöte den 6 februari och en av punkterna på dagordningen är att välja en ny styrelseordförande. Förslaget är villkorat av Finansinspektionens prövning.

– Alecta är ett av Europas största pensionsbolag med en imponerande historik och en unik roll i det svenska, partsbaserade trygghetssystemet, säger Lars Rohde. Samtidigt är Alecta på väg ur en allvarlig kris, som skadat varumärke och tilltro. Jag har sett att Alectas styrelse och nya ledning vidtagit viktiga och nödvändiga steg för att komma till rätta med detta. Om jag blir vald blir min främsta uppgift att bidra till Alectas återhämtning och stödja ledningen i detta arbete.

Nämnda personer

Lars Rohde

Tidigare dansk riksbankschef

Martin Linder

Tidigare förbundsordförande Unionen
Marknadsekonomi (IHM Business School, 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024