Norska staten får försvara oljeexpansion i rätten

RÄTTEGÅNG. Norska regeringens beslut att borra efter mer olja strider mot grundlagen, enligt miljöorganisationerna Natur og Ungdom och Greenpeace. I november möts de i Oslo tingsrätt.

Foto: Greenpeace
Johanna Alskog

Sedan år 2014 finns en skrivning i den norska grundlagen om att miljön ska bevaras för framtida generationer. I november i år ska innebörden av den skrivningen prövas för första gången. Då ska miljöorganisationerna Natur og ungdom och Greenpeace Norges stämning av norska statens beslut att leta efter mer olja upp i Oslo tingsrätt, i vad som betecknas både som en "historisk klimaträttegång" och "århundradets rättssak i Norge".

LÄS OCKSÅ. Greenpeace stämmer Norge för oljeexpansion

Truls Gulowsen, chef för Greenpeace Norge är nöjd över beskedet att det blir en rättslig prövning, men han är inte överraskad.

 – Det räknade vi med. Men det är många inom politiken och media som inte hade trott att det skulle bli en ordentlig rättssak, säger han till Altinget.

Oklart i väntan på rättegång

Vinner vi kommer staten helt säkert att överklaga.

Truls Gulowsen, chef för Greenpeace Norge

Vad som händer under tiden, det vill säga med de tillstånd till provborrningar som regeringen har beslutat om, är ännu oklart. Vare sig regeringen eller oljebolagen har lämnat några besked.

– Vi menar att det vore mycket underligt om Statoil och de andra borrar på samtidigt som det är juridiskt omstritt, säger Truls Gulowsen.

Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.

paragraf 112 i norska grundlagen

Samtidigt talar det mesta för att frågan inte kommer att avgöras slutgiltigt i Oslo tingsrätt.

 – Vinner vi kommer staten helt säkert att överklaga. Hela processen kan ta ett par år.

LÄS OCKSÅ: Norsk oljeexpansion kan bli rättssak

"Hör inte hemma i rätten"

Enligt regeringsadvokat Fredrik Sejersted, regeringsadvokaten är statens advokat i civila processer, är det hela en fråga som inte hör hemma i rättsapparaten.

– Stämningen är ett försök att göra en rättssak av processen och flytta den från den demokratiska och politiska processen till rättsapparaten. Där hör den inte hemma anser vi från statens sida, säger Sejersted till NRK och betonar att norsk olje- och klimatpolitik är förankrat i norska parlamentet.

Enligt Truls Gulowsen håller opinonen och medvetenheten i den norska opinionen på att förändras. I september går dessutom Norge till val och oljan kommer att bli en stor valfråga, enligt honom. 

– Det blir ständigt fler som inser att Norge inte kan fortsätta borra efter olja.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00