Krönika av 
Åsa Plesner

Utan administratörer stannar välfärden

Det är dags att omvärdera administration, denna utskällda och vagt definierade aktivitet, och redovisning, det enda som folk tycker är värre än döden och att sjunga solo. De är centrala aspekter av att få en verksamhet att rulla, skriver Åsa Plesner.

Administration är ledarskap. Tänk om chefer faktiskt hade tid att ägna sig åt det, skriver Åsa Plesner.
Administration är ledarskap. Tänk om chefer faktiskt hade tid att ägna sig åt det, skriver Åsa Plesner.Foto: Fredrik Sandberg/TT, Pressbild
Åsa Plesner
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nej men HEJ, säger vi till varandra denna vecka. Vad roligt att se dig igen. Hur har sommaren varit?

Underbar, svarar jag. Jag har äntligen haft ordentligt med tid att ägna mig åt livets bästa: administration och redovisning.

Jag har äntligen haft ordentligt med tid att ägna mig åt livets bästa: administration och redovisning.

Jag menar vad jag säger. Det är dags att omvärdera administration, denna utskällda och vagt definierade aktivitet, och redovisning, det enda som folk tycker är värre än döden och att sjunga solo. De är – eller borde inte – ses som betungande bisysslor, utan som centrala aspekter av att få en semester att rulla. Eller en verksamhet, för den delen.

Vad jag har administrerat i sommar? Allt möjligt. Jag har delat in scouter i lägerpatruller, till exempel. Gått från en lista med namn till en karta över tält, nogsamt befolkade med grupper där jag fått ihop en lagom blandning av åldrar och personlighet men samtidigt tillräckligt mycket gemensamt. Jag har planerat menyer och optimerat utrymmet i kyl och skafferi för att slippa handla på så länge som möjligt men samtidigt alltid ha kakor och en middag som inte behöver lagas hemma. Tillsammans med familjemedlemmar har jag fördjupat mig i Interrails bokningsrutiner, kalkylerat renoveringar och resursallokerat i semesterbudgetar (det vill säga sagt ”vi har inte råd med det men vi kan baka en kladdkaka – vi har alla ingredienser”).

Låt oss tala klarspråk: Jag har utövat makt. Kanske vore det mer modernt att säga att jag har utövat ledarskap. Oavsett ordval har jag suttit med block och penna (och, jag erkänner, kalkylblad – jag gillar kalkylblad) och fantiserat i form av tabeller och listor. Tänkt ut hur jag vill att dagarna ska se ut för barnen och mig, punktat upp vad vi behöver, sett till att det har blivit gjort och att det har funnits pengar kvar till nästa dag.

Du hör ju. Administration är ledarskap. Tänk om chefer faktiskt hade tid att ägna sig åt administration!

Managementbyråkratins tidevarv

Men till exempel Region Värmland, Karolinska universitetssjukhuset och Skaraborgs sjukhus har infört anställningsstopp för administrativa tjänster under det senaste året. Ptja, det kanske är rätt beslut. Patrik Hall, professor vid Malmö universitet, konstaterade för några år sedan att ”managementbyråkratin” i det offentliga ökade i början av 2000-talet – men samtidigt minskade antalet anställda i mer traditionella administrativa yrken, som sekreterare och handläggare. Risken är uppenbar att vi är på väg mot rävsaxen att många tar fram övergripande strategier, men få har tiden att bryta ner dem till den konkreta nivå där de verkligen stöttar det dagliga arbetet i offentlig sektor. Och få kan fixa så kallade småsaker när de behövs.

Semestern tog slut och jag gick till jobbet, här är alla specialister på något, inga trötta administratörer här inte. Vad kul att se dig igen! Haft en bra sommar? Ja tack, den var underbar. Jag klickade på skriv ut. Gick till skrivaren. Häftklamrarna var slut och jag hittade inga nya i förrådet. Det var något fel på själva skrivaren också – utskriften blev full av extra svarta streck. Jag sökte efter ”felanmäla skrivare” på intranätet och fick syn på en mejladress. När jag mejlade till den fick jag autosvar: no such recipient.

Vi behöver våra administratörer

Vi har inga administratörer här så ingenting funkar, men det gör inte så mycket. Jag jobbar ju inte i grundskolan, där utskrifterna måste ut för att lektionen ska fungera. Inte heller i vården, där utskrifterna måste vara tydligt läsbara för någon med synfel. Och inte i omsorgen, där ett oläsligt schema kan innebära att man missar att ringa in en vikarie.

Jag stoppade mina fula utskrifter i väskan och jobbade hemifrån dagen därpå. Men i de viktigare delarna av offentlig sektor hoppas jag att de har administratörer.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00