Så reformeras det danska utbildningssystemet

Förra veckan presenterade den danska regeringen den första av en rad reformer på utbildningsområdet. Få en överblick över reformen som ska öka arbetskraftsutbudet med 6 000 personer. 

Utbildnings- och forskningsminister Christina Egelund (M) och barn- och undervisningsminister Mattias Tesfaye presenterar utbildningsreformen på en pressträff. 
Utbildnings- och forskningsminister Christina Egelund (M) och barn- och undervisningsminister Mattias Tesfaye presenterar utbildningsreformen på en pressträff. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau/Scanpix

Fyra nya masterprogram ska skapas, upp till hälften av masterprogrammen ska förkortas och det ska finnas bättre möjligheter till fortbildning. Det är huvuddragen i regeringens nya utbildningsreform, som ska etablera nya flexibla utbildningsvägar vid universiteten. 

– Det behövs en ännu bättre koppling mellan studentliv och arbetsliv, sade minister för högre utbildning och vetenskap Christina Egelund (M) när reformen presenterades på en presskonferens i torsdags.

Mittenregeringen ska bland annat stärka de så kallade yrkesinriktade masterprogrammen, där människor arbetar samtidigt som de studerar. Ambitionen är att 5 000 studenter ska påbörja ett sådant program varje år. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00