Debatt

S-ledamot: Ingen ska kunna köpa sig genom högskolan

Vi kan inte tillåta att en högskoleexamen blir en kommersialiserad vara. Enbart att möjligheten att köpa högskoleuppsatser tillåts existera riskerar urholka förtroendet för utbildningarna, skriver Pia Nilsson (S).

”En godkänd kurs ska vara ett kvitto på kunskap, inte köpkraft.”
”En godkänd kurs ska vara ett kvitto på kunskap, inte köpkraft.”Foto: Janerik Henriksson/TT
Pia Nilsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I akademin konkurrerar man med kunskaper och förmågor, inte storleken på sin plånbok. Så måste vi ha det för att få fram skickliga yrkesutövare och forskare. Ändå finns det kryphål i dag där den som har pengar kan slippa studera och ändå klara sina kurser.

En hel marknad riktar sig till svenska studenter med erbjudanden om att förenkla studietiden. De erbjuder specialskrivna uppsatser eller tillgång till tidigare studenters tentasvar. Affärsidén är enkel: mot en avgift går det att klara högskolan utan att studera.

Betyg ingen handelsvara

En hemsida som marknadsför köpta uppsatser smickrar sina kunder på följande sätt: ”Studenten har lärt sig arbeta hårt men också smart, och att beställa en uppsats online är en del av inlärningskurvan som hjälper eleven att utveckla sina tidshanteringsfärdigheter”. När betyg blir en vara hotas akademisk integritet.

På uppsats.eu kan studenter beställa ”högkvalitativa skrivtjänster” skräddarsydda efter deras behov och önskemål. Hemsidan framhåller att tjänsten både är mycket populär och pålitlig. Det går att köpa allt mellan ett referat i en kurs till en hel masteruppsats.

Tjänsten har sin bas i Storbritannien. År 2017 fanns det över 100 olika uppsatstjänster. Det är lagligt att erbjuda ”akademiska skrivtjänster”, men däremot inte att ta del av dem. Ofta är de köpta uppsatserna utformade på ett sätt så att de inte upptäcks i plagiatkontroller, men om tjänsten sviker är det studenten som får ta risken.

Bemedlade studenter kan ta examen med genvägar och fusk.

Studocu.com, en annan liknande tjänst, riktar sig till alumner från svenska lärosäten genom marknadsföring på sociala medier. De vill köpa deras anteckningar, instuderingsfrågor och inlämningsuppgifter. Genom en prenumerationstjänst kan nuvarande studenter ta del av dessa dokument och därmed slippa att själva tillgodogöra sig kunskapen som krävs för att nå kursmålen på egen hand.

Knäck fuskmarknaden

Bemedlade studenter kan ta examen med genvägar och fusk. Enbart att möjligheten att köpa uppsatser tillåts existera riskerar att urholka förtroendet för utbildningarna, och försvaga tilliten till att studenter faktiskt har de kunskaper som kurserna undervisar.

När den som har råd enkelt, och i stort sett riskfritt, kan köpa sig genom en högskoleutbildning nöts tilliten till hela högskolesektorn ner. Vi kan inte tillåta att en högskoleexamen blir en kommersialiserad vara som vilken som helst.

Det är tydligt att politiken behöver knäcka fuskmarknaden. En godkänd kurs ska vara ett kvitto på kunskap, inte köpkraft.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00