Rektorer vill förbjuda alkohol på studieresor

Rektorer i danska gymnasieskolor har antagit en ny alkoholpolicy, som uppmuntrar att hålla studieresor alkoholfria. Ingen bra idé, säger eleverna. 

Alkohol ska inte konsumeras på studieresor, enligt skolföreningen Danska gymnasium.
Alkohol ska inte konsumeras på studieresor, enligt skolföreningen Danska gymnasium.Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

 

Gymnasieelever ska inte använda studieresan till att dricka pilsner i Prag eller ouzo i Aten. Det menar föreningen Danska gymnasium, som nyligen offentliggjorde en ny alkoholpolicy. 

Den rekommenderar alla gymnasieskolor att lämna alkoholen hemma från studieresor. 

– Man åker på studieresor som en del av undervisningen och för att lära. Och vi tycker inte att alkohol hör hemma där, säger Danska gymnasiums ordförande Henrik Nevers.

Men varför inte låta eleverna öppna en öl till middagen till exempel?

– Det har visat sig svårt att hantera i praktiken. Vår erfarenhet är att det snabbt blir antingen eller. Mellanvägen, där man avnjuter ett glas vin eller ett par öl, kan vara svår att hantera i praktiken. Det visar vår erfarenhet. 

I den nya alkoholpolicyn uppmuntrar Danska gymnasium samtidigt dess institutioner att skapa sin egen policy ”med fokus på kontrollerad alkoholservering”. 

Det handlar enligt Henrik Nevers primärt om att undvika starksprit på skolorna. 

Oeniga elever

Alma Tynell, ordförande för Danska gymnasieelevers förening, delar inte rektorernas syn på alkohol och studieresor. 

Hon erkänner att alkohol tar ”någon plats” på studieresor. Fast det blir fel att ta bort det helt, menar hon. 

– Vi tycker det är okej om man vill dricka lite öl. För vissa kan det kanske ta överhanden, och självklart måste man arbeta med ramar för hur man dricker. Men det är i sig inte ett problem att alkohol konsumeras på studieresor, säger Alma Tynell. 

Samtidigt framhåller hon det faktum att studieresorna som regel genomförs i slutet av årskurs 2.

– Det är inte helt gröna förstaklassare som åker. Många kommer vara 18 år och kunna fatta sina egna, ansvarsfulla beslut. 

– Men man ska självklart ha klara och tydliga dialoger och överenskommelser om exempelvis mötestider och att man inte kommer bakfull, med mera, säger Alma Tynell. 

Rekommenderar inte totalförbud

Danska gymnasium har tidigare lyft förslaget att helt förbjuda alkohol i gymnasieskolorna.

Henrik Nevers fastslår att det inte är aktuellt i föreningens policy. Han framhäver dock att Danska gymnasium är en del av initiativet ”Alkoholfri ungdom”, som är för en 18-årsgräns för försäljning av alkohol. 

– Det är bra att vara med där och begränsa ungas tillgång till alkohol. Men det är inte vår policy med ett förbud på utbildningarna. Vi tror att vi kan arbeta med det själva genom att exempelvis fastställa alkoholpolicys, säger Henrik Nevers.

På måndagen presenterade den danska Folkhälsomyndigheten ett ”uppdaterat och skärpt” tillkännagivande om alkoholintag. En bestämd rekommendation är nu att barn och unga under 18 år avråds från att dricka alkohol.

Texten har översatts från Altinget.dk


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00