Oppositionen: Fel typ av lärarsatsningar

VÅRBUDGET. Universitet och högskola får mer pengar för att bygga ut lärarutbildningarna. Utbyggnaden börjar redan i år. Men Alliansen befarar att regeringens skolbudget inte ger något lyft till läraryrkets attraktionskraft.

Moderaternas och Folkpartiets skolpolitiska talespersoner Camilla Waltersson Grönvall respektive Christer Nylander
Moderaternas och Folkpartiets skolpolitiska talespersoner Camilla Waltersson Grönvall respektive Christer Nylander
Mattias Croneborg

Regeringen föreslår fler utbildningsplatser samt statsbidrag till kommuner och friskolor för att anställa fler lärare. När det gäller antalet nybörjarplatser på lärarutbildningen ska de öka med 700 platser årligen.

Samtidigt

Dokumentation

Återställare i skolbudgeten

Regeringen ville i höstas avsätta 136 miljoner till nationella skolutvecklingsprogram. Nu blir en ökning med 20 miljoner 2015 för att följande år uppgå till 140 miljoner årligen

Regeringen ville i höstas att 200 miljoner kronor skulle avsättas för specialpedagogiskt stöd i förskoleklass och årskurs 1-3. Nu blir bara 8 miljoner för 2016 och framåt avsätts till 500 miljoner kronor årligen.

Regeringen föreslog 5 miljoner årligen för att främja framväxt av yrkescollege, som Alliansen stoppade. Nu blir 2,5 miljoner för 2015. Därefter 5 miljoner årligen.

30 miljoner för att kompetensutveckla sfi-lärare, föreslog regeringen i höstas. Nu blir det 15 miljoner för 2015.

Regeringen ville i höstas använda 475 miljoner kronor till satsningar på skolor med låga resultat och på nyanlända elever. Alliansen ville göra liknande satsningar men för bara 300 miljoner kronor. Nu styr regeringen om pengarna men väljer att behålla den nivå som Alliansen har bestämt. Däremot planerar regeringen att höja nivån till 600 miljoner för 2016.

Alliansen avsatte 10 miljoner för betygsreformen, betyg från årskurs 4. Men regeringen bedömer att det bara krävs 5 miljoner för att förbereda försöksverksamheten med betyg i årskurs 4 i högst 100 skolor, enligt kompromissen mellan regeringen och Alliansen.

Alliansen satsning på karriärstjänster för lärare i utanförskapsområden stoppas. De 13 miljonerna som avsattes för detta vill regeringen använda på annat sätt i liknande skolor.

Pengar till läslyftet minskas med 54 miljoner kronor.

Anslaget för statsbidrag till lovskolor minskas med 28 miljoner kronor.

För att öka barnomsorg på kvällar och helger, nattis, avsätter regeringen 24,5 miljoner kronor i år. För 2016 bedömer regeringen att anslaget ökar med 49 miljoner kronor och från 2017 med 80 miljoner kronor årligen.

Kompetensutvecklingsinsatser för lärare och förskolepersonal kan bara till en liten del genomföras under 2015. Men därefter byggs reformen ut så som det ursprungligen var tänkt, alltså till 200 miljoner kronor årligen.

Regeringen tar bort budgetposten på 68 miljoner kronor som var tänkt med Alliansens förslag om 10-årig grundskola för fortbildning av förskolelärare. Men i regeringens förslag för 10-årig grundskola behövs inte denna fortbildning eftersom förskoleklassen ska vara kvar.

Skolforskningsinstitutet får 5 miljoner extra för att finansiera praktiknära forskning.

Regeringen avsätter 15 miljoner kronor till upprustning av skollokaler för 2015. I höstens budget föreslog regeringen att 100 miljoner kronor skulle gå till ett nytt anslag om upprustning av skollokaler, men nu blir det alltså bara en mindre del av den summan. Därefter föreslås satsningen uppgå till 330 miljoner kronor per år mellan 2016 till 2018.

 

Förändringar som innebär ökade utgifter 2015 
Nationella skolutvecklingsprogram 20
Informationskampanj om lärar- och förskollärarutbildningarna 5
Fler speciallärare och specialpedagoger 8
Yrkescollege 2,5
Kompetensutvecklingsinsatser sfi-lärare 10
Kunskaps- och resurscentrum mot rasism 5
Samverkan för bästa skola 300
Summa ökade utgifter 350
Förändringar som innebär minskade utgifter 2015 
Skola under lov -28
Insatser för skolor med låga resultat samt nyanlända elever -300
Gymnasieskolans introduktionsprogram -20
Betyg från årskurs 4 (del av) -5
Medel för studiero -20
Medel för karriärtjänster i utanförskapsområden -13
Förlängning av läslyftet (del av) -45
Korrigering av anslagsnivån m.m. -61
Summa minskade utgifter -492

Belopp i miljoner kronor

Källa: Regeringens vårändringsbudget


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00