Nya rektorn om digitaliserat universitet och ett helt nytt campus

INTERVJU. Erik Renström har utsetts till ny rektor för Lunds universitet och ska leda lärosätet digitalt genom coronapandemin. Samtidigt skapas ett nytt campusområde och behovet av att samarbeta blir allt större.

Erik Renström, 57 år, har rötterna i Göteborg och är utbildad läkare. Efter studierna började han 1992 arbeta inom sjukvården innan han doktorerade i membranfysiologi vid Göteborgs universitet. Mellan 1995 och 1997 var han verksam som forskare på Novo Nordisk i Köpenhamn under tiden som han gjorde sitt avhandlingsarbete, något han kallar att han var en ”industridoktorand”. Hans forskning är inriktad mot diabetes och de insulinproducerande betacellerna.

År 2009 blev han professor i experimentell endokrinologi vid Lunds universitet. Sedan 2018 har han jobbat som dekan vid Medicinska fakulteten i Lund. Hans breda bakgrund, som sträcker sig från arbete inom sjukvården till akademien och till näringslivet, har fört honom dit han är i dag, menar han.

– Det var egentligen när jag fick ta några steg utanför universitetsmiljön, och kunde se oss som andra ser oss utifrån, som det blev intressant för mig att ta på mig ledningsuppdrag inom universitetet. Så min bakgrund är helt klart ett fundament till varför jag är där jag är idag, säger Erik Renström till News Øresund.

Login