Debatt

Montera inte ner demokratins infrastruktur

En ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Studieförbundet NBV visar att åtta av tio svenskar tycker att det är bra för demokratin att ha samtal med människor som har en annan åsikt än de själva har. Det skriver Göran Hägerdahl och Andrea Lavesson, rektor och biträdande rektor för studieförbundet NBV.

Regeringens nedskärningar innebär att färre personer får ta del av möjligheterna att ta nya steg i livet som folkbildningen erbjuder, skriver debattörerna.
Regeringens nedskärningar innebär att färre personer får ta del av möjligheterna att ta nya steg i livet som folkbildningen erbjuder, skriver debattörerna.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Studieförbunden är infrastrukturen i Sveriges demokrati. Genom studiecirklar, kulturevenemang och andra verksamheter ges möjligheter att skapa mening och sammanhang, lära nytt, samtala och diskutera. I regeringens budget för nästa år sänks anslaget till studieförbundens verksamheter med 250 miljoner kronor. Året därpå minskar anslagen med 350 miljoner kronor och året därefter 500 miljoner kronor.

Regeringens nedskärningar innebär att färre personer får ta del av möjligheterna att ta nya steg i livet som folkbildningen erbjuder. Konsekvenserna blir ett fattigare Sverige. Det kommer att innebära färre studiecirklar, kulturevenemang och andra verksamheter. Det innebär färre möten, färre tillfällen att lära nytt, färre samtal och diskussioner.

Och vi menar att Sverige inte har råd att låta bli att ge den möjligheten till fler.

Folkbildning ger syre till demokratin

Folkbildningen, genom studieförbundens verksamheter, ger var och en möjlighet att ta makt och få inflytande. Både i sitt eget liv, i sitt lokalsamhälle och i det här stora schabraket som vi kallar Sverige. Det handlar i grunden om att inse att man är en nödvändig del av samhället. Folkbildningen ger syre till vår demokrati.

Därför är folkbildningen ett allmänintresse. Det var genom möten, samtal och ny kunskap som demokratin växte fram i vårt land genom arbetar-, frikyrko- och nykterhetsrörelserna. Tack vare många människors organisering då, är demokratin i dag så självklar att många av oss inte tänker på den så ofta.

I ett samhälle utan förståelse för människors olikheter dör demokratin. Grunden till ett samhälle där alla kan respektera och samarbeta med varandra är att det finns en tillit mellan människor. Det skapas genom jämlika möten och samtal där deltagarna lyssnar till varandra.

Alla måste få möjligheter att lära sig, tillsammans med andra som är intresserade av samma saker. I dag finns Studieförbundet NBV i hela vårt avlånga land. Varje vecka arrangeras studiecirklar, kulturevenemang och olika verksamheter genom våra föreningar. Du lär dig mer när du får samtala och diskutera med andra. Dessutom byggs tillit mellan människor som lär känna varandra. Den du pratat med över en kaffe på studiecirkeln, hälsar du på när ni springer på varandra i mataffären eller på barnens fotbollsträning.

Bland annat kommer epa-dunkdrottningen Fröken Snusk möta journalisten Martin Schibbye

Hälften har inte tillgång till mötesplatser

En ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Studieförbundet NBV visar att åtta av tio svenskar tycker att det är bra för demokratin att ha samtal med människor som har en annan åsikt än de själva har. Men samtidigt är det bara hälften av svenskarna som har tillgång till mötesplatser för att kunna träffa nya människor och en femtedel säger sig helt sakna tillgång till sådana.

På Bokmässan i Göteborg lanserar vi därför initiativet SCHABRAKET. Vi sammanför två gäster till ett samtal som alla kan se – men ingen kan höra. Bland annat kommer epa-dunkdrottningen Fröken Snusk möta journalisten Martin Schibbye, fotografen Paul Hansen möter tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén och dragshow-artisten Imaa Queen möter kampsportsprofilen och programledaren Musse Hasselvall. Syftet är att inspirera fler till att kliva utanför sin vardag och sina vanliga sammanhang.

Sverige är ett utav världens rikaste länder. Sverige har råd att ge möjligheter till alla människor att ta nya steg i livet genom studieförbundens verksamheter. Så kan vi fortsätta vara ett samhälle där var och en får möjligheten att delta, där alla kan utvecklas och utmanas. Men det måste också finnas en vilja från politiken att ge alla människor den möjligheten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00