Många huvudmän saknar plan för högutbildade

FORSKNING. Huvudmän saknar ofta plan för att ta tillvara nya kompetens från forskarutbildade lärare. Betty Malmberg (M) är förvånad att det blivit så och forskningsministern Helene Hellmark Knutsson (S) anser att det behövs mer kunskap hos huvudmännen.

Betty Malmberg
Betty MalmbergFoto: Emilia Oije
Mattias Croneborg

Drygt 400 personer har deltagit i försöken med forskarskolor där tanken har varit att vanliga lärare ska forska under några år för att komma tillbaka till yrket med nya perspektiv

Dokumentation

Om undersökningen

De fyra satsningarna har resulterat i 33 forskarskolor, varav 26 är avslutade. Sammanlagt 435 platser har skapats. Antalet platser varierade i de fyra satsningarna. Den minsta satsningen var 2010 med 15 platser och den största 2011 med 200 platser. Den första satsningen på forskarskolan vände sig till lärare, den andra satsningen till förskollärare medan satsningarna 2011 och 2013 vände sig till både lärare och förskollärare.

Av de antagna till forskarskolor var i genomsnitt drygt 60 procent kvinnor och närmare 40 procent män. Den genomsnittliga yrkeserfarenheten bland lärarna vid antagning till dessa forskarskolor är cirka 12 år.

Länk till rapporten


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00