Debatt

L-politiker: Håll skolorna öppna – för flickornas skull

DEBATT. Skolstängningarna runt om i världen anses vara en av de åtgärder som fått störst följdverkningar och det drabbar särskilt flickorna. Jag är därför tacksam för regeringens och mitt partis restriktiva hållning till skolstängningar, skriver Sara Wettergren (L).

"Min erfarenhet från att ha arbetat många år med internationellt bistånd är att utbildning är den enskilt största och viktigaste faktorn när det kommer till att skapa en framtid för flickor."
"Min erfarenhet från att ha arbetat många år med internationellt bistånd är att utbildning är den enskilt största och viktigaste faktorn när det kommer till att skapa en framtid för flickor."Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Enligt FN-statistik sammanställd av svenska forskare har lika många människor dött av följderna av coronaviruset, som av själva viruset. Särskilt i låginkomstländer är det främst nedstängningarna som ligger bakom dödstalen.

Skolstängningarna runt om i världen anses vara en av de åtgärder som fått störst följdverkningar. Många barn har inte fått gå i skolan på ett drygt år och vissa av dem kanske aldrig återvänder. Flickor i fattiga familjer tvingas arbeta eller ta hand om syskon och sjuka familjemedlemmar.

”En rejäl backlash”

Enligt Unicef riskerar 13 miljoner flickor runt om i världen att giftas bort under åren 2020–2030 till följd av pandemin. Dessa barnäktenskap hade alltså kunnat avvärjas med det förebyggande arbete som vanligtvis bedrivs, men som stagnerat det senaste året.

Organisationer som Rädda barnen och Plan international vittnar om att tonårsgraviditeter, sexuella övergrepp, misshandel, osäkra aborter och könsstympningar ökat. Kunskapstappet väntas dessutom få stora samhällsekonomiska konsekvenser i form av bortfall av framtida inkomster.

Min erfarenhet från att ha arbetat många år med internationellt bistånd är att utbildning är den enskilt största och viktigaste faktorn när det kommer till att skapa en framtid för flickor. Med pandemin riskerar vi en rejäl backlash.

Även i Sverige

I Sverige ser vi naturligtvis inte samma uppenbara och akuta konsekvenser som i utvecklingsländer, men även här påverkas flickorna. Flickornas studieresultat är generellt sett bättre än pojkarnas, men den psykiska hälsan är sämre. Vi kommer att behöva ha koll på framför allt högstadietjejerna vars psykiska hälsa försämrats sedan 80-talet. En del flickor förväntas passa småsyskon och hjälpa till där hemma när de ändå får bedriva studierna hemifrån. Flickor som lever under hedersförtryck, och där skolan kanske är den enda fristaden, är nu ännu mer utsatta.

Alternerande undervisning

I Malmö har vi gjort vårt yttersta för att högstadie- och gymnasieelever ska kunna alternera distansundervisning med undervisning på plats. Vi har försäkrat oss om att de elever som verkligen behöver det kan komma till skolan och få hjälp och stöd. Det har hela tiden funnits möjlighet att ha kontakt med kuratorer och annan elevhälsopersonal. Eleverna har erbjudits att hämta skolluncher på skolorna. Vi har även utökat lov- och sommarskolan.

”Dra lärdom av det vi vet”

Pandemins utveckling har varit mycket svår att förutse och det är lätt att vara efterklok. Men nu, när vi är på väg in i en tredje våg och kanske till och med får se fler vågor, är det hög tid att dra lärdom av det vi vet. Rapport efter rapport visar att skolstängningar inte är en effektiv metod för att stoppa smittan.

Med tanke på att skolstängningarna ofta är politiskt initierade och inte efter rekommendation av professionen, är jag tacksam för den svenska regeringens, likväl som mitt eget parti Liberalernas, restriktiva hållning i den frågan. Jag hoppas att vi även fortsättningsvis kan hålla huvudet kallt och prioritera att hålla någon form av fysisk undervisning i gång för de äldre eleverna.

Svik inte flickorna

När vi nu fortsätter att stångas mot pandemin får vi inte svika flickorna igen, vare sig globalt eller lokalt. Vi har inte råd att förlora decennier av framgångsrikt jämställdhetsarbete mot flickor och unga kvinnor. Flickors psykiska och fysiska välmående, både här hemma och i vår omvärld, måste ha hög prioritet.

Nämnda personer

Sara Wettergren

Kommunalråd (L) med ansvar för skola och utbildning Malmö stad
Master i statsvetenskap och internationella relationer (Lunds uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00