Debatt

Gröna Studenter: Nej M, det ska inte kosta pengar att skriva omtentor

DEBATT. Moderaternas förslag att införa avgifter för omtentor är ren symbolpolitik och skulle skapa onödig stress hos studenter som redan har misslyckats, skriver Klara Westby och Nike Halvardsson, Gröna Studenter. 

Klara Westby, språkrör Gröna Studenter och Nike Halvardsson, ledamot Gröna Studenter
Klara Westby, språkrör Gröna Studenter och Nike Halvardsson, ledamot Gröna Studenter
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Klara Westby, språkrör Gröna Studenter

Nike Halvardsson, ledamot Gröna Studenter

Inför Moderaternas arbetsstämma, som äger rum den 12-15 oktober, har partiledningen lagt fram en proposition om att svenska universitet ska kunna ta betalt för omtentor. Detta är ett förslag som Gröna Studenter motsätter sig och ser mycket allvarligt på. Omtentor ska givetvis vara kostnadsfria att skriva.

Omtentor ett stressmoment

Ingen student skriver omtenta för att det är kul. Tvärtom så skapar omtentor en oerhörd stress för väldigt många studenter runtom i landet. Om man blir underkänd vid första tentatillfället på en kurs är det ju lätt att hamna efter i andra kurser, och på så sätt skapas ofta en ond cirkel. Många som skriver omtentor riskerar dessutom att bli spärrade från sina utbildningar. Därför gör de flesta studenter allt de kan för att klara tentorna vid ordinarie tillfälle.

Men ibland misslyckas man. Många gånger handlar det om att studenten i fråga inte har lyckats tillgodogöra sig tillräckligt mycket kunskap eller färdigheter på kursen som tentas av, men det kan också bero på yttre omständigheter som att studenten varit sjuk några dagar. En students möjlighet till att sjukskriva sig eller ta ledigt, om än så bara för en kort period, är ytterst begränsade. Detta vet alla som någon gång har studerat på högre nivå.

Dubbelsbestraffning

Att införa avgifter för omtentor, som Moderaterna föreslår, är att dubbelbestraffa studenter som redan hamnat efter i sina studier. Förslaget riskerar också att leda till att vissa studenter skjuter upp sina omtentor, eftersom det blir dyrt att skriva alla samtidigt.

M:s förslag ren symbolpolitik

Ingen student skriver omtenta för att det är kul. Tvärtom så skapar omtentor en oerhörd stress för väldigt många studenter runtom i landet

Att låta universitet införa avgifter för omtentor kommer inte leda till att fler studenter lär sig mer. Däremot riskerar det att framkalla mer stress hos studenter som sliter för att ta sig igenom sin utbildning, och hos studenter som har en tunn plånbok. M:s förslag är med andra ord ren symbolpolitik som riskerar att ha negativa effekter på genomströmningen på landets universitet och högskolor.

Satsa på fler undervisningstimmar

För att få fler studenter att klara sina tentor vid ordinarie tillfället bör det istället satsas resurser på fler lärarledda undervisningstimmar. I dag får många studenter mindre än nio timmars lärarledd undervisning i veckan, vilket är alldeles för lite. Andra saker som hade kunnat leda till att fler studenter klarar sina tentor är satsningar på alumnistöd, och ett införande av fler digitala resurser och hjälpmedel.

Vi tycker att Sveriges studenter förtjänar bättre än Moderaternas symbolpolitik.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00