Gängrekryteringsstopp snabbas på

Regeringen snabbar på utredningen om att införa ungdomskriminalitetsnämnder. Utredningstiden kortas med fyra månader.

Efter att en 15-årig pojke skjutits till döds i Skogås skapades en minnesplats. Regeringen vill nu skynda på åtgärder för att förhindra att unga dras in i gängen.
Efter att en 15-årig pojke skjutits till döds i Skogås skapades en minnesplats. Regeringen vill nu skynda på åtgärder för att förhindra att unga dras in i gängen.Foto: Janerik Henriksson / TT
Linda Berglund

I somras tillsatte den dåvarande regeringen en utredning som ska ta fram ett förslag på hur barn och unga som är i farozonen för att rekryteras in i gängkriminalitet ska kunna skyddas. Utredningen skulle ursprungligen vara klar i augusti nästa år, men nu kapas utredningstiden, samtidigt som mer resurser skjuts till. Beslutet är en del av Tidöavtalet.

”Regeringen är djupt oroad över att unga rekryteras till kriminella nätverk och vi måste sätta in alla åtgärder vi kan för att möta detta. Att skydda barn och trycka tillbaka brottsligheten är några av regeringens högst prioriterade frågor. Därför är det viktigt att förkorta utredningstiden”, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i ett pressmeddelande. 

Utredningen ska istället vara klar 27 mars 2024.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00