Fridolin beredd att skärpa regelverk om könsuppdelad undervisning

JÄMSTÄLLDHET. Det behövs ett förtydligande i skolförfattningarna om att flickor och pojkar ska ha gemensam undervisning. Det anser regeringen och utbildningsministern som kommer att presentera åtgärder inom kort.

Altinget har rapporterat om den dom i Europadomstolen gällande ett muslimskt par i Basel som ville att deras barn skulle undantas från simundervisningen med hänvisning till religionsfriheten i Europakonventionen. Europadomstolen fastslog att religionsfriheten inte ger rätt till att undanta flickor från gemensam undervisning med pojkar, skolans integrerande funktion är viktigare.

LÄS MER: Europadomstolen: Religion motiverar inte undantag från simundervisning

Domen har vållat debatt även i Sverige och moderata riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson välkomnade i en debattartikel i Expressen domen. Hon har också frågat utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) om han vill förtydliga regelverket kring könsuppdelning i skolundervisningen. Idag är det upp till lärare och rektor att organisera skolundervisningen på det sätt de finner lämpligast. 

Fridolin skriver i sitt svar till Svantesson att grundskolan, förskolan och fritidshem enligt läroplanen aktivt ska arbeta med att medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter. Skolan har ett ansvar att motverka traditionella könsmönster och bidra till att forma elevernas uppfattningar om kvinnligt och manligt. 

Presenterar åtgärder inom kort

Regeringen gör nu bedömningen att ett sådant förtydligande behövs och kommer inom kort att återkomma med åtgärder i frågan.

Gustav Fridolin (MP)
I ett skriftligt svar till Svantesson

Elever får endast undantas från undervisning vid synnerliga skäl och under enstaka tillfällen enligt skollagen men enligt Gustav Fridolin och regeringen måste det vara tydligt att det inte är acceptabelt att regelmässigt och över tid planera könsuppdelad undervisning.

"Regeringen har därför sedan tidigare initierat ett arbete med att analysera om det krävs åtgärder för att tydliggöra detta. Regeringen gör nu bedömningen att ett sådant förtydligande behövs och kommer inom kort att återkomma med åtgärder i frågan", skriver utbildningsministern.

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00