Ernkrans (S): Rödgrön miljardreform lever farligt

UTSKOTTET. Det finns nu ingen majoritet i riksdagen bakom de sex likvärdighetsmiljarderna. Om Socialdemokraterna hamnar i opposition kan bidraget försvinna eller stöpas om, befarar utbildningsutskottets ordförande Matilda Ernkrans (S).

I våras satte Socialdemokraterna in Matilda Ernkrans i utbildningsutskottet som ersättare för ordförande Lena Hallengren som fick en ministerpost. Innan dess var hon ordförande i två mandatperioder i miljö- och jordbruksutskottet. Inför denna mandatperiod hoppas hon, som ordförande, att partierna kan hitta fler gemensamma lösningar för sakfrågorna i utbildningsutskottet. 

– Jag hoppas att vi också kan ta ansvar för det som är svårare och kräver mer. Att andra partier flyttar sina positioner gällande att stärka likvärdigheten i skolsystemet och öka jämlikheten. Där behöver vi få till en skolpeng som är mer viktad efter behov och att vi får bort kösystemen, säger hon till Altinget. 

I utskottet vill Ernkrans fortsätta driva Socialdemokraternas vallöften i form av ordningskontrakt på skolorna och mobilförbud. Det är dock snäppet svårare att fortsätta driva flera andra förslag från Skolkommissionen. 

Login