De drar tillbaka sina ansökningar till registret över idéburna aktörer

Efter ett kvartal har 15 aktörer ansökt till Kammarkollegiets register över idéburna aktörer i välfärden. Hittills har 6 av dem godkänts, medan 3 av dem har dragit tillbaka sina ansökningar. ”Det känns inte längre lika självklart att registrera sig som det gjorde vid nyår när lagen trädde i kraft”, säger Föreningen Furubodas verksamhetschef Jenny Anderberg.

Det var under dåvarande civilminister Ida Karkiainen som S-regeringen lämnade över propositionen om idéburna aktörer i välfärden. 
Det var under dåvarande civilminister Ida Karkiainen som S-regeringen lämnade över propositionen om idéburna aktörer i välfärden. Foto: Marko Säävälä/TT
Anders Gustafsson

Ett av de krav som ställs för att bli godkänd är att om föreningen upplöses, så ska värdeöverföringen ske till någon annan av de idéburna aktörer som finns registrerade hos Kammarkollegiet. 

De hittills godkända

Stiftelsen Göteborgs kyrkliga stadsmission

Ingseredsstiftelsen

Göteborgs kyrkliga stadsmission bistånd och entreprenad AB

Stiftelsen Neuberghska ålderdomshemmet

Stiftelsen Berättarministeriet

Folkuniversitetet Stiftelsen kursverksamheten vid Göteborgs universitet


Källa: Kammarkollegiet

För Stockholms stadsmission, Föreningen Furuboda och Uppsala stadsmission har detta krockat med deras nuvarande stadgar. Så vill de vara med måste de ändra.

– I så fall skulle bara sex organisationer vara aktuella i nuläget, och det känns lite konstigt. Kammarkollegiet föreslog att vi skulle dra tillbaka vår ansökan och fixa till stadgarna, säger Jenny Anderberg till Altinget.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00