Alliansen tillför pengar för betyg i årskurs 4

Trots motstånd från regering, fackförbund och experter går Alliansen vidare med att införa betyg från årskurs 4. Det är en av nyheterna i Alliansens skolbudget som beslutades i utskottet på onsdagen.

Foto: Bild: Skolverket
Mattias Croneborg

– Vi tillför pengar för att förbereda processen med att införa betyg i årskurs 4, säger Christer Nylander (FP), vice ordförande i utbildningsutskottet, till Altinget.

På onsdagen blev utskottets betänkande om utbildning färdigt. På fredag ska riksdagen ta ställning till det. Utskottet skriver att "förslaget är en viktig del i att förbättra förutsättningarna för elevernas lärande. Att införa betyg från årskurs 4 kräver emellertid lagändringar och andra förberedelser som det av tidsmässiga skäl inte är möjligt att genomföra under 2015 och får därmed behandlas i enlighet med ordinarie lagstiftningsförfarande. Riksdagen kommer allltså inte ta upp frågan före extra valet i mars nästa år. Därmed blir betygsfrågan enj valfråga. 

Det är alliansens budget som gäller överlag och utskottet har också lagt till ytterligare pengar för förslaget om skriftliga ordningsomdömen i högstadiet och på gymnasiet.

– På samma sätt som för betygen tillförs pengar för att kunna inrätta ordningsomdömen, säger Nylander.

Fakta

Stort motstånd mot tidiga betyg

Så här anser myndigheter och intresseorganisationer om betyg i årskurs 4

Lärarnas Riksförbund vill inte ha betyg i årskurserna 4 och 5 innan man har gjort en utvärdering av reformen med betyg i årskurs 6. 

Lärarförbundet
 är mycket kritiskt och anser att de senaste betygsreformen ”kan ha lett till att högpresterande elever gynnas och lågpresterande missgynnas. Svensk skola är inte betjänt av att det blir större likvärdighetsproblem längre ned i åldrarna.” 

Sveriges Skolledarförbund
avråder regeringen att införa betyg i årskurs 4. Förbundet menar att ”utredningen inte presenterat tillräckligt stöd för att anta att tidigare betyg skulle påverka lärandet positivt i någon större utsträckning”.

Skolverket
är tveksamt till om betyg i årskurs 4 är verkningsfullt för att öka kunskaperna. Skolverket anser att skolor och huvudmän behöver långsiktighet och att ytterligare åtgärder ”behöver tydligt grundas i forskning och/eller beprövad erfarenhet”.

Skolinspektionen
ratar sänkt betygsålder. ”Någon utvärdering av om införandet av tidigare betyg lett till avsedda effekter har ännu inte genomförts. Skolinspektionen menar att en utvärdering och analys av effekterna av införandet av betyg i årskurs 6 bör genomföras innan ytterligare förändringar av betygssystemet införs”.

IFAU
, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har inte ”någon principiell invändning mot att betyg ges från årskurs 4 men ser stora risker om nuvarande betygssystem tillämpas, då det inte har utvärderats, och avråder från att det införs i årskurs 4.

Arbetsmiljöverket
 menar att varje reform på det skolpolitiska området innebär merarbete för lärarna. ”Ett av de främsta arbetsmiljöproblemen för lärare i dag är stress och arbetsbelastning.”

Specialpedagogiska skolmyndigheten
anser att betyg i årskurs 6 och årskurs 7 bör utvärderas ”med fokus på elever med funktionsnedsättning innan betyg i årskurs 4 respektive årskurs 5 övervägs”.

SKL,
Sveriges kommuner och landsting, är positivt. SKL menar att det finns brister i betygen i dag och att betygen inte är likvärdiga. Men organisationen förespråkar ändå att betyg införs i årskurs 4 och 5. 

Källa: Remissvar på utredningen "En bättre skolstart för alla".


Det som kommer att prägla skolan under 2015 när Alliansens budget ska genomföras är en fortsatt utbyggnad av karriärtjänstreformen för att senast 2018 omfatta 22 000 tjänster. Alliansen vill därtill göra en särskild satsning på karriärtjänster i utanförskapsområden som innebär att lönetillägget fördubblas för förstelärartjänster till 10 000 kronor per månad.

Rut för läxhjälp blir kvar

Andra tydliga, och mer utskiljande satsningar, hos Alliansen är ett särskilt lågstadielyft. Det handlar om att Alliansen vill ge elever mer tid med skickliga lärare. Det är mindre klasser, ökad lärartäthet och fler speciallärare. Men detaljerna om hur det ska utformas bestäms utifrån lokala behov.

Fakta

Alliansens skolpolitik

  • En förlängning av förskolelyftet till 2018 och genomförande av ett förskolechefslyft 
  • Mattelyftet och Läslyftet förlängs
  • Införa betyg från årskurs 4
  • En tioårig grundskola införs
  • Utökat antal platser på lärarutbildningen och fler vägar in i läraryrket
  • En fortsatt utbyggnad av karriärtjänstreformen
  • En fortsatt frivillig gymnasieskola.
  • Möjlighet att lämna ordningsomdömen på högstadiet och gymnasiet
  • En rättighet att läsa in högskolebehörighet – inte en skyldighet
  • Mer idrott i skolan
  • Möjligt och tillåtet att fira skolavslutning i kyrkan

Alliansen förlänger också sina tidigare refórmer på skolområdet – mattelyftet och läslyftet .

Utskottet föreslår också mindre pengar till läxhjälp ute på skolorna. Men samtidigt kommer rut-bidragen för läxhjälp att vara kvar.

Regeringen ska föra allianspolitik

Efter riksdagsbeslutet på fredag blir det utbildningsdepartementets jobb att genomföra Alliansens budget för skola. Ett departement som leds av socialdemokrater och miljöpartister. Alliansen kommer därför att hålla ett vakande öga över regeringen så att politiken blir som riksdagen har bestämt.

– Vi får använda riksdagens verktyg. Det handlar om att ställa frågor och interpellationer. I yttersta fall får KU titta på det, säger Christer Nylander.

Dokumentation

Utskottets förslag 

Belopp i miljoner kronor och avvikelse från regeringens budget

Anslag Avvikelse från regeringen Utskottets förslag
Skolverket +67 540
Skolinspektionen +27  411
SPSM  +250 693
Utv av skolväsendet  -682  3711
Särskilda insatser inom skolområdet  0  468
Maxtaxa  -49  4054
Bidrag till viss verksamhet  0 181
Svensk undervisning i utlandet  0  92
Fortbildning -127

 355

Bidrag till vissa studier    0 20
Myndigheten för yrkeshögskolan  0  102
Statligt stöd till vuxenutbildning  -481 2396
Särskilt utbildningsstöd   0 155
Skolforskningsinstitutet  -10 20
Lågstadielyftet  +1987  0

 

 


Nämnda personer

Christer Nylander

Särskild utredare Styrning och uppföljning av folkbildningen, ordförande Ohlininstitutet, Bonus och Stiftelsen Ingmar Bergman
Fil. kand i statsvetenskap och nationalekonomi (1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00