Åtta månader för att tillsätta snabbutredning

FJÄRRUNDERVISNING. Regeringen ska snabbutreda utökad fjärrundervisning. Men Maria Stockhaus (M) är kritisk till att det har tagit 8 månader att tillsätta utredningen samtidigt som kommuner tvingas bryta mot lagen för att kunna utbilda nyanlända.

Foto: Simon Hellsten
Mattias Croneborg

Den pågående flyktingkrisen aktualiserar frågan om mer fjärrundervisning i modersmål. Dagens regler om undervisning på entreprenad hindrar många skolor att bedriva den här typen av undervisning. För att kunna få

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – KOMMITTÉDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredaren ska vara klar med sitt arbete och redovisa sina slutsatser för regeringen senaste den senast den 12 februari 2016 när det gäller fjärrundervisning i modersmål och svenska som andra språk. Utredningen i övrigt ska redovisas senast den 31 oktober 2017.

Länk till uppdraget. Kommittédirektiv 2015:112

Vad har hänt?

Den 1 juli 2015 infördes en definition av fjärrundervisning i skollagen. Regeringen har genom bestämmelser i skolförordningen och gymnasieförordningen beslutat att en skolhuvudman, under vissa förutsättningar, får använda sig av fjärrundervisning ibland annat modersmål, studiehandledning på modersmålet och moderna språk. Regeringen har även beslutat om en försöksverksamhet med möjlighet till fjärrundervisning i fler ämnen.

Vad säger Skolinspektionen?

Skolinspektionen har påtalat att reglerna för undervisning på entreprenad bör ses över för att öka möjligheterna till fjärrundervisning. Skolinspektionen menar att regeländringar på detta område brådskar då myndigheten idag ser mellan fingrarna och godkänner otillåten entreprenadundervisning. ”Ett ingripande från Skolinspektionen riskerar att leda till att aktuella elever blir helt utan modersmålsundervisning/studiehandledning på modersmålet...”, konstaterar Skolinspektionen i en skrivelse till regeringen.


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00