Debatt

"Sverige bör bygga upp en egen förmåga"

DEBATT. Vi kan konstatera att allt inte fungerar när krisen kommer. Sverige behöver arbeta med lagerhållning inom landet, K-företag och tydligare motverka desinformation. Det skriver styrelsen i branschorganisationen SACS - Swedish association of civil security.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Heléne Bittmann
Ordförande, SACS
Erik Heilborn
Ledamot, SACS
Gustaf-Wilhelm Hellstedt
Ledamot, SACS
Peter Pennsäter
Ledamot, SACS
Richard Kindroth
Ledamot, SACS


Just nu utsätts vi för en av de största påfrestningarna på vårt samhälle i modern fredstid. Detta sker i en tid där vi, efter att i stort sett totalt monterat ner totalförsvaret, nyligen börjat diskutera att vi måste bygga upp det igen.

Tyvärr kom nu denna kris innan Sverige hunnit komma igång med arbetet ordentligt, fokus har mer varit att bedriva utredningar. I en av dessa, Näringslivets roll inom totalförsvaret som presenterades i december 2019, fanns delar kring EU:s upphandlingsregler och hur de gjorde det svårt att få till krigsviktiga företag, så kallade K-företag, i landet. Vilket gör det svårt att  bygga upp robustheten inom landet. Värt att nämna är att länder som Finland har gjort andra bedömningar här.

När vi nu befinner oss i en kris kan vi konstatera att allt inte fungerar när krisen kommer. EU är i grunden bra och viktigt, men det är nu tydligt att vi inte kan förlita oss på att alla försörjningskedjor fungerar i kris eller i värsta fall krig. Sverige bör således bygga upp en egen förmåga.

"Försvaga Sverige"

Utöver utmaningarna med bristfälliga logistikkedjor konstaterar även SÄPO i sin årsrapport, som släpptes i slutet av mars, att Sverige är utsatt för aktiva desinformationskampanjer. SÄPO konstaterar att ”främmande makts säkerhetshotande verksamhet omfattar fler områden än tidigare”. Myndigheten ser hur ”främmande makts angrepp och aktiviteter för att försvaga Sverige pågår ständigt”.

Staten måste bli tydligare i sin förmåga att stoppa desinformation, utan att göra avkall på pressfriheten i Sverige.


SACS - Swedish association of civil security

Under en period där samhället utsätts för en så omfattande belastning som under coronakrisen och där ifrågasättandet av myndigheternas yttranden aldrig varit mer påtaglig, är det av särskild vikt att hålla detta i åtanke.

"Kampanjer mitt i krisen"

Regeringen, genom försvarsminister Peter Hultqvist (S), belyste nyligen delar av problematiken i en debattartikel i Aftonbladet. I sin artikel lyfter han hur olika grupper och inte minst stater bedriver desinformationskampanjer mitt i krisen. Bland dessa kan nämnas ryktet om att Stockholm skulle sättas i karantän och information i internationella (statligt kontrollerade) medier om att Sverige gett upp i coronapandemin. Det första exemplet av dessa fångades upp och rapporterades vidare av många etablerade medier.

Områden att utveckla

När vi kommit igenom det värsta av denna kris behöver vi börja dra lärdom och planera för att vara redo, för liknande såväl som andra kriser. Till exempel behöver vi arbeta med:

  • Robusthet och lagerhållning. Vi ser tydligt hur globala leveranskedjor kollapsar och livsviktiga varor inte kommer fram. Nu måste vi identifiera viktiga områden att både bygga robusthet och ha lagerhållning inom i Sverige. Dessutom måste vi ha ett fungerande upphandlingssystem där företag i Sverige har möjlighet att få ersättning för att göra sin del i detta.

  • K-företag eller partnerföretag. Många företag har frivilligt ställt upp att stötta Sverige i detta läget. Men för framtiden måste vi bygga upp ett robust system, med identifierande företag som har säkrade resurser för att kunna bistå i totalförsvaret.

  • Desinformation. Vi måste sätta stopp för den spridning av desinformation som pågår. Medier har en samhällsviktig funktion i att vara granskande när vi är i undantagsliknande tillstånd, men även att säkerställa att rätt information kommer ut och att främmande makts frågor inte erbjuds utrymme och sprids vidare i jakt på en story.

Vi är medvetna om att detta är svårt att säkerställa, men medier måste vara beredda att missa några nyheter för att inte sprida desinformation. Vi ser det om och om igen. Ett annat uppmärksammat fall när mycket felaktig information spreds var i samband med terrorattacken på Drottninggatan. Staten måste bli tydligare i sin förmåga att stoppa desinformation, utan att göra avkall på pressfriheten i Sverige.

Ett robustare samhälle

Det är tveklöst att näringslivets resurser är en av de viktigaste sektorerna i samhället för att bidra till ett robustare samhälle och en civil säkerhet. SACS som är den branschorganisationen som sedan 2006 samlar aktörer inom samhällssäkerhet, står beredd att snarast fortsätta dialogen kring konkreta åtgärder här och nu, för att stärka vår civila beredskap.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00