Socialdemokraternas valstrategi: Säkerhet, ekonomi och klimat

Säkerhet, ekonomi och klimat står i fokus när Socialdemokraterna drar i gång sin valkampanj inför EU-valet i juni nästa år. Huvudmotståndaren i valet är Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna vill vända den nedåtgående trenden uppåt. Partisekreterare Tobias Baudin presenterade på måndagen partiets valstrategi inför EU-valet. 
Socialdemokraterna vill vända den nedåtgående trenden uppåt. Partisekreterare Tobias Baudin presenterade på måndagen partiets valstrategi inför EU-valet. Foto: Jessica Gow/TT
Charlotta Asplund Catot

Det är med hopp om att vända en nedåtgående trend som Socialdemokraterna nu tar sats inför valet till Europaparlamentet den 9 juni nästa år. Stödet för partiet bland de svenska väljarna har sjunkit för varje EU-val.

– Vårt mål är att vi för första gången någonsin ska öka i EU-valet, sade partisekreterare Tobias Baudin när han på måndagsmorgonen presenterade Socialdemokraternas valstrategi.

Det här ska göras när Sverige och Europa står inför stora utmaningar med våld och skjutningar, flera krig i EU:s närområde, ekonomisk kris och med ett överhängande klimathot. Fyra områden ska därför stå i fokus för Socialdemokraternas valkampanj:

  • Trygghet och säkerhet
  • Terrorhot och gängkriminalitet
  • Klimat och miljö
  • Kostnadskrisen

– Vi går till val i en historiskt svår tid och i ett helt nytt politiskt landskap. Läget i Sverige och Europa är allvarligare än på mycket länge. Det här valet kommer inte att likna något annat val och det är viktigare än någonsin att stå upp för sammanhållningen i Europa, sade Baudin.

”Europas tyngsta politiker”

Socialdemokraternas största styrka i valrörelsen är enligt Baudin den starka arbetarrörelsen i landet. Men partisekreteraren lyfter också fram partiets startfält inför valet, där bland annat den nuvarande EU-parlamentarikern Heléne Fritzon och tidigare parlamentarikern samt bostadsministern Johan Danielsson lyfts fram som ”Europas tyngsta politiker”.

– Vi har en lista med kandidater som står för både erfarenhet och förnyelse ­– och listan leds av Europas tyngsta politiker och hälften av våra toppkandidater är under 35 år, sade Tobias Baudin.

Sverigedemokraterna huvudmotståndarna

Samtidigt pekar Tobias Baudin ut Sverigedemokraterna som sin huvudmotståndare i valrörelsen.

– Det är de som företräder splittring och som höjer konfliktnivån i en tid när vi behöver mer sammanhållning i stället. Det är de som leder den svenska högern och som konsekvent struntar i det svenska folkets intressen och i Sveriges säkerhet, sade Baudin.

– Därför är de våra naturliga huvudmotståndare i valet. 

Läs också

Nämnda personer

Tobias Baudin

Partisekreterare Socialdemokraterna
Gymnasieutbildning el/teleteknik

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S), vice ordförande S&D, ledamot i partistyrelsen
Lågstadielärare (Högskolan Kristianstad, 1987)

Johan Danielsson

Europaparlamentariker (S)
Pol. mag i statsvetenskap (Linköpings uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024