Saab kan få sälja Gripen till Nato-land

KORTNYTT. I många år har Saab försökt sälja Gripen-plan till Bulgarien. Nu kan det bli verklighet.

Josefin Lingström

Bulgariens upphandling av nya stridsflygplan uppges ha startat i december 2016. I måndags var det deadline för att lämna in anbud från leverantörer. Utöver Sveriges anbud om Saabs Gripen-plan, har Bulgarien även bett om offerter från Italien och Portugal. Italiens anbud avser Eurofighter-plan. Från USA har man fått in offert på nya F16 och F18-plan.  

Det är Försvarets materielverk (FMV) som har lämnat in en offert på åtta nya Gripen C/D som är fullt Nato-anpassade. Planen beräknas kunna levereras inom 24 månader och i priset ingår utbildning av piloter och mekaniker. 

Fick uppvisning

I samband med att FMV lämnade över offerten, besökte Bulgariens försvarsminister Atanas Zapryanov Linköping. Tillsammans med FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson, såg han en Gripenförevisning på myndighetens provplats. 

Läs också: Saab får jätteorder

Två kommittéer ska nu ta fram rapporter som kommer vara beslutsunderlag. Utifrån de ska Bulgariens försvarsminister ta ett beslut om vilka stridsplan man väljer till flygvapnet. 

Många år av lobbying

Sverige har försökt sälja Gripen-plan under många år till Nato-medlemmen Bulgarien. 2006 lämnade ett av Saabs bolag ett förslag på köp av 16 plan till Bulgariens försvarsdepartement. Samma år öppnade Saab ett representationskontor i huvudstaden Sofia. 

Gripen C/D är i dag en del av fem nationers luftförsvar. Det används, förutom Sverige, av Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand.

Nämnda personer

Göran Mårtensson

Generaldirektör för Försvarets materielverk, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00