Ranstorp: ”Man har som uttalad taktik att härja runt”

EXTREMISM. Altinget intervjuar Magnus Ranstorp, aktuell som redaktör för stor rapport om radikalnationalism. Läs om radikalitetens väsen, om när Anders Ygeman hade fel och om hur NMR gör när de visar ett "mjukare ansikte". 

Tidigare i veckan släpptes rapporten ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern – en studie om radikalnationalistiska miljöer i Sverige”. Altinget var med vid pressträffen och rapporterar från denna här.

Studien har genomförts på uppdrag av Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och rymmer kapitel från ett flertal experter samt ett kapitel från Säpo. En av de ansvariga redaktörerna är docent Magnus Ranstorp, vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) på Försvarshögskolan, som för Altinget berättar mer om initiativet och bokens innehåll.

– Med den här rapporten försöker vi skapa ett referensmaterial som åskådliggör den här radikalnationalistiska idésfären. Det är ju ett spektrum av olika idéer, men om man ska koka ner det till en kärna så är det så att Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) försöker normalisera nationalsocialismen till vanligt folk och det gör de genom att visa ett mjukare och vänligare ansikte i sin propaganda. Trycker på emotionella knappar, trygghetsfrågor, lokala frågor. Och man har draghjälp i en växelverkan med alternativhögern.

Login