En coronasmittad i försvaret – så hanterar Försvarsmakten läget

BEREDSKAP. Coronaviruset har spritt sig in i försvaret. Försvarsmakten har nu fått kalla hem soldater från Nato-övning. Men svenska truppbidrag i internationella insatser får stanna kvar.

Under onsdagen fick Försvarsmakten vidta åtgärder vid ett av marinens fartyg. En person i besättning visade symptom på lättare influensa. Personen hade nyligen vistats i ett riskområde för coronaviruset.

Medan personen fördes till provtagning för coronaviruset fick resten av besättningen hållas kvar ombord på fartyget.

– Det är en konstaterad smitta, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, till Altinget.

– Sen fortsätter vi följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer så vi vidtar rätt åtgärder, tillägger han.

Oklart om besättningen är kvar

Den övriga besättningen på fartyget uppges må bra, men man vill inte uppge om de ännu hålls kvar ombord på fartyget.

– Vad besättningen gör går inte vi in på. Vi kommer inte kommentera vad de gör, säger Tengroth.

Övning avslutas i förtid

Norska försvarsledningen valde i veckan att avveckla den pågående vinterövningen Cold response i Nordnorge. Det är en övning för Natomedlemmar och partnerländer kan delta. Från Sverige handlar det om ett deltagande på 350 svenska soldater och officerare.

– Svenska bidraget där kommer att avvecklas på ett lugnt och kontrollerat sätt, säger Tengroth.

Truppbidrag kallas inte hem

I de internationella insatserna där det finns svenska truppbidrag, exempelvis Mali och Irak, pågår verksamheten som vanligt. Försvarsmakten har inte uppmanat någon att återvända från en pågående insats på grund av coronaviruset.

Man har ännu inte ställt in någon av de kommande försvarsövningarna. Enligt Tengroth, så ser de över hur övningarna kan komma att påverkas av coronaviruset.

– Det är för tidigt att svara på det, men vi är beredda att ta de besluten.

Försvarsmakten har gått ut med riktlinjer som gäller alla anställda på myndigheten. Det gäller allt från tjänstereseförbud till vad som ska göras om medarbetare som tjänstgör i en internationell operation eller organisation blir coronasmittad.

– Det viktigaste för oss är personalen väl och ve och det andra är att vi upprätthåller Sveriges beredskap, säger Tengroth.

Regementen kan anpassas

Den grundläggande militära utbildningen (GMU) för värnpliktiga rullar på som vanligt. Men det kan komma att ändras om värnpliktiga deltar i kommande övningar som ställs in.

För regementena gäller i dagsläget det allmänna riktlinjerna från Försvarsmakten.

– Sen kan man komma att göra lokala anpassningar. Regementsledningen får lyfta förslag på åtgärder till närmsta chef så får man göra avvägningar efter det, säger Tengroth.

Forrige artikel Hultqvist fördjupar finskt samarbete med ny lag Hultqvist fördjupar finskt samarbete med ny lag Næste artikel Försvarsberedningen får ny ordförande och nytt uppdrag Försvarsberedningen får ny ordförande och nytt uppdrag