Datainspektionen granskar Google

KORTNYTT. Efter att konsumentorganisationen Sveriges konsumenter lämnat in klagomål granskar nu Datainspektionen Google, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

Organisationen Sveriges konsumenters klagomål handlar om hur Google samlar in och använder platsdata från personer som använder Android-telefoner. Klagomålet baseras på uppgifter från en rapport framtagen av Forbrukerrådet, som är en norsk konsumentorganisation. 

Läs också: MP: Integriteten behöver skyddas

Ett av Datainspektionens uppdrag är att granska huruvida de som samlar in personuppgifter följer dataskyddsförordningen (GDPR). I en tillsynsskrivelse till Google har Datainspektionen ställt frågor som Google måste besvaras.

Läs också: Nya säkerhetslagar sätter press på myndigheter och företag

– Det här är ett klagomål som lyfts fram av flera europeiska konsumentorganisationer och som potentiellt berör en stor mängd personer. Därför vill vi utreda detta för att säkerställa att Google har följt reglerna i dataskyddsförordningen, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin, i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Demoskop: Stöd för att utvisa dömda för hedersrelaterade brott Næste artikel Expo startar utbildning om radikalislamism
Nya Rakel på gång – ska inte vara helägt av staten

Nya Rakel på gång – ska inte vara helägt av staten

GENERATIONSSKIFTE. Kommunikationssystemet Rakel ska få en efterföljare som ska kunna överföra bilder och mer data. Men nu vill regeringen att privata företag ska involveras och därmed kommer inte staten längre äga hela infrastrukturen.