Sveriges regeringar har inte stått bakom de iranska kvinnornas kamp
Den tidigare S-märkta regeringen valde fel sida när statsråd bar hijab vid ett statsbesök. Tobias Billström har bara kallat Irans ambassadör till UD ett fåtal gånger trots att han är väl medveten om antalet avrättade demonstranter. Ord väger lätt när handlingar visar motsatsen, skriver Linnea Lindquist.
Linnea Lindquist
Biträdande rektor och skoldebattör, krönikör Altinget samt ExpressenEn eftermiddag när Patti Smith stod i köket och skalade potatis stack Fred Sonic Smith in huvudet i dörröppningen och sa: ”Patti, people have the power, write a song about it.” Patti Smith skred till verket och en av hennes mest kända låtar, People have the power, är första spåret på plattan Dream of life.
Det var 1988, sju år efter att Ruhollah Khomeini drivit igenom lagen som tvingar kvinnor att bära hijab på offentliga platser. 2023 markerar drygt 40 år av förtryck av Irans kvinnliga befolkning.
Den 16:e september är det årsdagen för den kurdiska kvinnan Jina Mahsa Aminis död.
Årsdagen för Jina Masha Aminis död
Den 16:e september är det årsdagen för den kurdiska kvinnan Jina Mahsa Aminis död. Hon avled efter att några dagar tidigare blivit gripen av moralpolisen när hon var på besök i Teheran tillsammans med sin bror. Hennes påstådda brott var att hon visade för mycket hår under sin hijab enligt den standard som råder under islamiska republikens lagar. Regimen har under det senaste året försökt tysta demonstranterna med tortyr, våldtäkter, misshandel och mord.
IRGC, det iranska revolutionsgardet, har skjutit skarpt mot folkmassor och avrättat demonstranter i gryningen. Föräldrar har hört bilar bromsa in utanför huset och kroppar invirade i tyg har lämnats utanför ytterdörren. Sena samtal från fängelser där en röst meddelar att föräldrarna får besöka sitt barn får blodet att frysa till is eftersom det betyder att en avrättning är nära förestående.
Omvärlden börjar vakna. IRGC är på väg att terrorstämplas och röster höjs för att den demokratiska världen ska klippa banden till regimen. Iran använder Sverige i sitt inrikespolitiska spel. I spåren av koranbränningarna har shiitiska islamister från bland annat Iran kritiserat Sveriges långtgående yttrandefrihet. Kritiken som framförs syftar till att få den av Stockholms tingsrätt dömde folkmördaren Hamid Noury utlämnad till Iran. Vi ska inte under några omständigheter möta kraven eftersom det inte är islamister som förtrycker och mördar sina medborgare som ska läxa upp oss och definiera vilket land Sverige ska vara.
Iran förändras
Även om regimen sitter kvar på makten har Iran förändrats efter Mahsas död. Kvinnor går utomhus i kläder de själva valt och vinden leker med håret. De dansar, sjunger, lyssnar på musik och formar sina fingrar till frihetssymbolen när de trakasseras av moralpolisen. Män visar öppet sitt stöd för kvinnornas kamp och försöker skydda dem från moralpolisens övergrepp. Kvinnorna inger hopp eftersom de visar att de har fått nog av islamisternas könsapartheid. En film med Parmida Shahbazi blev viral när hon trakasserades av moralpolisen på grund av att hon vistades utomhus utan hijab och iklädd klänning. Hon skrek till en moralpolis att - dagarna då vi är rädda för er är över. Revolutionen Kvinna, Liv, Frihet har som mål att Iran ska bli en liberal demokrati och slöjan har blivit en symbol för kvinnornas frigörelse.
Samtidigt som kvinnorna i Iran lever under islamistiskt förtryck fortsätter Sverige vara naiva. Den tidigare S-märkta regeringen valde fel sida när statsråd bar hijab vid ett statsbesök. Tobias Billström har bara kallat Irans ambassadör till UD ett fåtal gånger trots att han är väl medveten om antalet avrättade demonstranter.
Både Sveriges tidigare och nuvarande regering visar med sina handlingar att de inte står bakom kvinnornas kamp.
Ord väger lätt när handlingar visar motsatsen.
Patti Smith sjunger att people have the power, the power to dream, to rule, to wrestle the world from fools. Folket i Iran har tagit tillbaka makten från mullorna och nu är det bara en tidsfråga innan regimen faller.
Linnea Lindquist är rektor och skoldebattör.
Tidigare krönikor:
- Att köpa en friskola är som att köpa en bil där körkortet ingår
- Ingen slump att friskolekoncerner motsätter sig ökad likvärdighet