Analys av 
Mattias Croneborg

Regeringen trotsar riksdagens beslut

ANALYS. Riksdagen har fått kritik för att den riktar uppmaningar till regeringen att inte göra vissa saker, till exempel att låta bli att utreda en fråga. Nu meddelar regeringen att den inte tänker följa dessa negativa tillkännagivanden.

Foto: Foto: Socialdemokraterna
Mattias Croneborg

Tillkännagivanden är en form av mjukt vapen där riksdagen deklarerar att den inte är nöjd med något och anmodar regeringen att göra något åt saken. Förra riksdagsåret kom riksdagen med 125

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – SKRIVELSE

Vad händer nu?

Regeringens skrivelse kommer att behandlas av KU som sedan lämnar ett yttrande. Parallellt har KU inlett en specialgranskning om negativa tillkännagivanden. 

Regeringens skrivelse 2015/16:75

Tillkännagivande som, enligt KU, kan ses som negativa med en bredare definition 

Förutom de tre beslut som nämns i artikeln har KU identifierat en handfull riksdagsbeslut som har karaktären av negativa tillkännagivanden.  

  • Utskottet föreslår att gymnasiestudier fortsatt ska vara frivilliga. Vidare föreslår utskottet att det fortsatt ska vara en rättighet och inte en skyldighet för elever på gymnasieskolans yrkesprogram att läsa in grundläggande behörighet till högskolan. S, MP och V reserverade sig i båda fallen. (2014/15:UbU10)
  • Tillkännagivande till regeringen att låta utreda ett utvecklat och delvis nytt regelverk för säkerställande av valfrihet, mångfald och kvalitet vid utförande av välfärdstjänster. Den utredning som regeringen tillsatt ansågs vara ”problematisk”. 2014/15:FiU32
  •  S, MP och V försökte få igenom ett utskottsinitiativ som gick ut på att ”stoppa utförsäkringarna”. Det blev ett utskottsinitiativ om än försvagat i förhållande till det ursprungliga förslaget. Tillkännagivandet gick ut på att regeringen skulle återkomma till riksdagen med vissa förslag till ändringar i sjukförsäkringen. (2010/11:SfU11 och 2010/11:SfU12)
  • Med anledning av att Försäkringskassan hade beslutat att avveckla serviceutbudet via servicekontor, lokalkontor och serviceplatser föreslogs ett tillkännagivande om att regeringen skulle återkomma till riksdagen med förslag som dels tillgodoser medborgarnas behov av att Försäkringskassan är tillgänglig lokalt med möjligheter till personliga möten, dels bidrar till en ökad samverkan mellan statliga myndigheter. Med andra ord: ”Lägg inte ner fler servicekontor.” (2010/11:SfU10)
  • Tillkännagivande till regeringen om att stoppa anvisningar till fas 3 och om att regeringen ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits. (2010/11:AU11)
  • Utskottet lade fram ett lagförslag som innebar att det fram till årsskiftet inte skulle meddelas några nya tillstånd att sända lokalradio enligt lokalradiolagen. I den delen anförde utskottet: ”Medan arbetet med att utforma förändrade förutsättningar pågår bör den utveckling som lett fram till den nuvarande situationen hejdas. Ju längre den nuvarande koncentrationen pågår, desto svårare blir det att senare få till stånd förändringar. Tillståndsgivningen enligt nuvarande regler bör därför avbrytas. Det kan ske genom att riksdagen antar en särskild lag om saken. Innebörden av en sådan lag bör då vara att Radio- och TV-verket inte skall meddela några sändningstillstånd enligt lokalradiolagen.” Tillkännagivande till regeringen om att tillsätta en utredning med uppgift att se över lokalradiofrågorna, men ej negativt. (1994/95:KU25)
  • Ett tillkännagivande som gällde statsstöd till fiskevårdsområden innebar att villkoren för bidrag inte borde ändras och att det var viktigt att riksdagens utfästelser fullföljs. För den händelse bidrag enligt gällande regler inte skulle rymmas för utbetalning inom ramen för anslaget borde regeringen därför återkomma med förslag om ytterligare anslag. (1991/92:JoU12)

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00