Ojämställt i S och M i kommunerna

JÄMSTÄLLDHET. Tidigare har Altinget visat att inte ens var tredje KSO är kvinna. Nu kan vi visa att de stora partierna S och M har en ännu större övervikt av män.

Lena Rådström Baastad (S) och Gunnar Strömmer (M). Två partisekreterare som erkänner att deras respektive partier har mycket att jobba med.
Lena Rådström Baastad (S) och Gunnar Strömmer (M). Två partisekreterare som erkänner att deras respektive partier har mycket att jobba med.Foto: Riksdagen, Klara Söderberg/Moderaterna
Johan ManellMaja Andersson

Altinget kunde i onsdags presentera en kartläggning över kommunstyrelseordföranden (KSO) i Sverige. Den visade att mer än två tredjedelar av alla KSO i Sverige är män.

Läs också: Kommunsverige styrs av män

När man bryter ned statistiken per parti visar det att så gott som alla partier är ojämställda när det gäller kommunernas högsta politiska post.

------------

 

Det är nedslående att ta del av hur illa ställt det är med jämställdheten när det gäller landets kommunstyrelseordföranden.

Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare
Kommenterar Altingets granskning.

Källa: SKL, Altinget

Det är bara Sverigedemokraterna som har fler kvinnor än män. Samtidigt har partiet bara tre KSO (2 kvinnor och 1 man). Sämst jämställt är Liberalerna, där samtliga 5 KSO är män.

S och M sämre än snittet

Det är bara tre partier som har fler än fem KSO: Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Samtliga har en övervikt av män, och i de två första fallen en större övervikt än totalsnittet.

Moderaterna har i dag 87 KSO runt om i landet. Bara 25 av dessa är kvinnor. Det innebär att 7 av 10 (71,3 procent) av Moderaternas KSO är män.

“Det är klart att vi skulle vilja ha en bättre balans i helheten, och vi som parti jobbar för det”, säger Gunnar Strömmer (M), partisekreterare i en skriftlig kommentar till Altinget.

Strömmer menar samtidigt att partiet har många tongivande kvinnliga företrädare:

“Många av våra mest framträdande lokala företrädare i hela landet är kvinnor, till exempel både finansborgarrådet och finansregionrådet i Stockholms stad och Region Stockholm. Och ser vi till rikspolitiken utsåg M nya talespersoner i riksdagen tidigare i veckan, varav drygt hälften (9 av 16) är kvinnor”, skriver han.

Rådström Baastad (S): "Det är nedslående"

Nästan lika dystert ur ett jämställdhetsperspektiv ser det ut i Socialdemokraterna, som totalt har 127 KSO. Där är 7 av 10 (69,3 procent) män.

”Det är nedslående att ta del av hur illa ställt det är med jämställdheten när det gäller landets kommunstyrelseordföranden. Jag hade särskilt önskat att Socialdemokraterna hade haft en högre andel kvinnor som ordföranden för de kommunstyrelser som vi leder. Vi har mycket kvar att jobba med för att komma till rätta med den obalansen”, säger Lena Rådström Baastad (S), i en skriftlig kommentar till Altinget.

Hon väljer dock samtidigt att, på samma sätt som Gunnar Strömmer, framhålla att det finns kvinnor på annat håll i partiet:

“Socialdemokraterna har ändå kommit långt vad gäller jämställd representation. Vi har exempelvis en finansminister, utrikesminister, förstanamn på Europaparlamentslistan, gruppledare i riksdagen samt såklart partisekreterare som alla är kvinnor. Vi har också varvade listor till alla val vi ställer upp i, vilket gör varje S-valsedel så jämställd som det överhuvudtaget går. Därtill ska nämnas att vi i valet förra året hade kvinnliga kommunstyrelseordförandekandidater i Stockholm, Göteborg och Malmö”, skriver hon.

Centern klarar sig bättre

Bäst av de tre större partierna på kommunnivå klarar sig Centerpartiet. Men även där är det en liten övervikt av män (54,6 procent) bland partiets 55 KSO. En av dessa män, Centerpartiets kommunalråd Sven Tornberg i Haparanda, är inte förvånad över att C ändå är mer jämställt än andra partier.

– Jag tror inte att det är en slump utan det finns en rent historisk bakgrund utifrån var vi kommer. Visserligen har det varit en uppdelning i arbetsuppgifter men man har haft gemensamt ansvar för hemmet, säger han till Altinget och lägger till:

– Om man tittar på vår historia så har det varit väldigt många framträdande kvinnor där partiet varit tidigt. Från Karin Andersson (riksdagsledamot 1971-85 och statsråd 1979-82 reds.anm.) och framåt, med Karin Söder (Sveriges första kvinnliga partiledare och utrikesminister reds.anm.) och sedan har vi haft både Maud (Olofsson, partiledare reds.anm.) och Annie (Lööf, partiledare reds.anm.). Tittar vi på ungdomsförbundet så har vi haft jättemånga kvinnliga ordförande.

---------

 

Källa: SKL, Altinget

Nämnda personer

Gunnar Strömmer

Justitieminister (M), ledamot i partistyrelsen
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

Lena Rådström Baastad

Landshövding i Örebro län
Fil. kand i arbetslivspedagogik (Örebro uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00