MP vill se klimatkommitté – bjuder in SD

Miljöpartiet vill inrätta en parlamentarisk arbetsgrupp för klimatanpassning och krisberedskap. ”Detta kräver att vi hittar en struktur över block- och partigränserna”, säger Märta Stenevi.

När Märta Stenevi intog presstältet i Almedalen var det med förslaget att inrätta en parlamentarisk arbetsgrupp för att jobba med åtgärder mot bränder, torka och extremväder.
När Märta Stenevi intog presstältet i Almedalen var det med förslaget att inrätta en parlamentarisk arbetsgrupp för att jobba med åtgärder mot bränder, torka och extremväder.Foto: Adam Ihse/TT
Johan Manell

Miljöpartiet anser att klimatarbetet behöver bedrivas mer långsiktigt och med mer bredd. För att få det till stånd föreslår partiet att en kommitté för klimatberedskap ska inrättas. 

Konceptet kan enligt språkröret Märta Stenevi liknas vid det arbete som i dag sker i pensionsgruppen, försvarsberedningen och i samarbetet kring det finanspolitiska ramverket.

– Precis som i andra områden som bedöms vara viktiga att skydda från partipolitiskt käbbel så kräver detta att vi hittar en struktur över block- och partigränserna. Det behöver ske i dag, inte i morgon, säger hon på en pressträff i Almedalen.

Alla ska med

Miljöpartiet hoppas att regeringspartierna ska nappa på den utsträckta handen.

– Jag hörde statsministern tidigare i dag prata om att Moderaterna är samlingspartiet i svensk politik. Då kan man tycka att det finns all anledning att också samla landet kring klimatarbetet och klimatanpassningsarbetet.

Även Sverigedemokraterna bör vara med i kommittén enligt Märta Stenevi.

– Ja, hela riksdagen behöver vara med i det här arbetet om vi ska ha en möjlighet att få den långsiktighet som krävs för att skydda våra samhällen och vårt land från det som kommer nu.

Läs också
 

Nämnda personer

Märta Stenevi

Riksdagsledamot (MO), tidigare språkrör
Studier i litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi (Lunds uni., 1995-1998), marknadsföring (IHM business school, 2003-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00