Året mest lästa debatter på Altinget Rikspolitik

Språkrörsstrid, Lobby-Löfven och den nya visselblåsarlagen. Här är några av de mest lästa debattartiklarna på Altinget Rikspolitik under 2023.

Språkrörsvalet och språkrörsmodellen var två ämnen som omdebatterades på Altinget Rikspolitik i år. På bilden Daniel Hellden (t.v), Magnus P, Wåhlin (mitten) och Märta Stenevi (t.h.).<br>
Språkrörsvalet och språkrörsmodellen var två ämnen som omdebatterades på Altinget Rikspolitik i år. På bilden Daniel Hellden (t.v), Magnus P, Wåhlin (mitten) och Märta Stenevi (t.h.).
Foto: TT
Anton Säll

Litet regeringskansli ger bristande myndighetsanalyser

”Om inte Sveriges myndigheter i högre utsträckning tar till sig modern analysteknik och adresserar sammanhängande samhällsutmaningar finns en risk att den mest kvalificerade personalen försvinner till andra arbetsplatser där deras förmågor tas bättre i anspråk.”

Det skriver professor Karl Wennberg, Handelshögskolan och Anders Broström, docent på KTH och Entreprenörskapsforum.

Karolina Skog: MP bör gå från två språkrör till ett

”Om vi ser valresultatet 2022 mot bakgrund av pågående klimatnödläge, massutrotning av arter och existentiella hot mot vår planets ekosystem måste det för Miljöpartiets del beskrivas som ett misslyckande. De kriser som fått gröna partier runt om i världen och framförallt i Europa att placeras i politikens centrum har inte fått samma effekt i Sverige. Många ställer sig frågan varför inte Sveriges gröna parti kan locka tio eller till och med 15 procent av väljarnas stöd?”

Tidigare ministern Karolina Skog (MP) gav sig in i debatten för ett slopande av Miljöpartiets språkrörsmodell.

Magnus P. Wåhlin: Därför vill jag bli språkrör för Miljöpartiet

”Miljöpartiet har politiken som kan ställa om samhället i grunden och för att få vardagen att gå ihop för fler. Jag kommer att satsa helhjärtat på att vara språkrör för att göra Sverige till ett grönare och bättre land efter valet 2026”.

Så skrev Magnus P. Wåhlin, språkrörskandidat för Miljöpartiet kort tid före språkrörsvalet som han senare förlorade mot Daniel Helldén med en rösts marginal.

”Lobby-Löfven degraderar statsministerämbetet” 

”Formellt finns inget att invända. Han har iakttagit över ett års karens. Och Stefan Löfven gör som föreskrivet i branschen: han förklarar att han ska vara rådgivare, inte lobbyist.

Under ett par decenniers bevakning av lobbyister har jag sällan mött någon sådan som kallar sig lobbyist. ’Jag var tydlig med att jag inte kommer att vara en lobbyist. Jag vill dra min egen linje, jag vill inte tala för någon annan. Jag vill driva mina egna uppfattningar’, säger han till Aftonbladets Olof Svensson den 8 september i år.

Det är för det första lite naivt. Det är som om en slaktare skulle säga att han inte tänker befatta sig med något blod. Och Rud Pedersen betalar inte Löfven för att driva egna uppfattningar utan andras.”

Så skrev den mångårige politikreportern Janne Sundling efter att den tidigare statsministern Stefan Löfven tagit steget över till PA-byrån Rud Pedersen.

Tidigare generaldirektör: Den nya visselblåsarlagen kan leda till betydande arbetsmiljörisker

”Att en person utsätts för exempelvis kränkande särbehandling, trakasserier eller mobbning på en arbetsplats är oacceptabelt och ska självklart hanteras. Dessa fall är dock i normalfallet inte av allmänt intresse utan här gäller i stället arbetsmiljö- och diskrimineringslagstiftningen som rättslig utgångspunkt. Detta är en viktig distinktion att göra eftersom hanteringen av ett visselblåsarärende skiljer sig avsevärt från hanteringen av en anmälan om till exempel kränkande särbehandling eller trakasserier. Det anonymitetsskydd som finns i visselblåsarlagen är något som inte gäller vid hanteringen av personalärenden, vilket bland annat tydligt framgår av riktlinjerna från Myndigheten för arbetsmiljökunskap som klargör att utredningen i ett personalärende kring kränkningar och trakasserier inte tillåter anonymitet.”

Det skriver Arbetsmiljöverkets tidigare generaldirektör Erna Zelmin och juristen Oscar Fredriksson, utredningschef vid Starck & Partner AB.

Nämnda personer

Anders Broström

Vd Entreprenörskapsforum, forskare inom entreprenörskap vid KTH och professor i ekonomi vid Göteborgs universitet
Civilinjengör (Linköpings uni., 2003) och dr i nationalekonomi (KTH, 2009)

Karl Wennberg

Professor i företagsekonomi Handelshögskolan i Stockholm

Erna Zelmin

Tidigare Generaldirektör Arbetsmiljöverket
Jur. kand (Stockholms uni., 1983)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00