Debatt

Myndigheterna måste ge en lägesbild av desinformationen

Desinformationskampanjen riktad mot svensk socialtjänst i arabisktalande kanaler är väldigt allvarlig, skriver Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Martin Marmgren. Partiet vill nu att Säpo, Myndigheten för psykologiskt försvar och Socialstyrelsen kommer till riksdagen och ger en lägesbild.

”Situationen är allvarlig inte bara på grund av att den kan leda till hot, våldshandlingar och islamistisk radikalisering. Den kan också ytterligare försvåra socialtjänstens otroligt viktiga arbete med att ge utsatta barn stöd och hjälp.”
”Situationen är allvarlig inte bara på grund av att den kan leda till hot, våldshandlingar och islamistisk radikalisering. Den kan också ytterligare försvåra socialtjänstens otroligt viktiga arbete med att ge utsatta barn stöd och hjälp.”Foto: Paul Wennerholm/TT
Martin Marmgren
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den händelseutveckling med desinformation på arabisktalande kanaler där det hävdas att svensk socialtjänst kidnappar arabisktalande barn som har eskalerat den senaste veckan är väldigt allvarlig.

Vill få lägesbild från myndigheterna

Situationen är allvarlig inte bara på grund av att den kan leda till hot, våldshandlingar och islamistisk radikalisering. Den kan också ytterligare försvåra socialtjänstens otroligt viktiga arbete med att ge utsatta barn stöd och hjälp. Barnets bästa ska alltid stå i centrum, och barn ska omhändertas när detta är nödvändigt, men det mesta av socialtjänstens arbete med att hjälpa barn bygger på ett förtroendefullt samarbete med föräldrarna.

Jag har därför bett justitieutskottets presidium att kalla in Säkerhetspolisen (Säpo), Myndigheten för psykologiskt försvar och Socialstyrelsen för att få en uppdatering av lägesbilden, samt för att få information om risker, sårbarheter och eventuella behov av politiska åtgärder.

Sårbarhet för påverkan

Detta är också en påminnelse om hur känsligt vårt samhälle är för påverkanskampanjer och ”fake news”, och att vi behöver ha ett strukturerat arbete för att öka vår förmåga att möta den här sortens irreguljära hot. Det saknas inte skräckexempel på vad som annars kan hända, exempelvis hur lögnerna från Donald Trump om valfusk i valet 2020 fortfarande splittrar USA.

Konsekvensen är att färre barn får hjälp och att de insatser som sätts in inte sällan kommer när det redan gått riktigt illa.

En av nyckelfaktorerna för att hindra att påverkansoperationer får genomslag är att myndigheter åtnjuter ett stort förtroende bland befolkningen. Sverige ligger betydligt bättre till än USA, men det är också tydligt att tilltron till myndigheter varierar kraftigt i olika grupper. Även här finns mer misstro i den högerpopulistiska åsiktsfåran som Trump tillhör, men också i invandrade grupper som står långt ifrån samhället.

Risk att färre barn får hjälp

Jag har själv som polis under många år mött föräldrar som tror att socialtjänsten tar deras barn om de på något vis sätter gränser för dem – eller om de skulle uttrycka ett behov av stöd. Konsekvensen är att färre barn får hjälp och att de insatser som sätts in inte sällan kommer när det redan gått riktigt illa (och därmed oftare behöver leda till omhändertaganden).

Vi behöver stärka arbetet på nationell nivå med att både resolut kunna bemöta och minska vår sårbarhet för påverkansoperationer. Det innebär bland annat lämplig förmåga att kunna försvara oss mot aktörer som är ute efter att skada vårt land. Men vi behöver också göra det grundläggande och långsiktiga värv som bygger motståndskraft ute i alla delar av samhället. Här behövs ett specifikt och riktat arbete med att tidigt nå ut till och bygga allianser med familjer som befinner sig i utanförskap.

Hembesök och större samhällsnärvaro

Lyckas vi med det, genom exempelvis ytterligare utbyggnad av strukturerade hembesöksprogram (Rinkebymodellen), familjecentraler, mer uppsökande verksamhet samt större samhällsnärvaro i utsatta områden, kommer vi att vara bättre rustade mot påverkanskampanjer, men även mot kriser i allmänhet.

Exempelvis skulle vi vid framtida pandemier lättare få upp vaccinationsgraden även i de områden där den har varit låg under covid-19. Dessutom kommer vi att förbättra förutsättningarna för en massa barn att få en bra start i livet, samt på köpet markant minska nyrekryteringen till kriminalitet.

Inkludering och tillit

När vi nu hanterar den akuta situationen med lögner och hot riktade mot våra sociala myndigheter behöver vi se till att samtidigt lyfta blicken mot hur vi långsiktigt minskar sårbarheten för såväl myter och missförstånd som medvetna operationer.

Delar av det arbetet handlar om att vässa ansvariga nationella myndigheters verktygslådor, men än viktigare är att skapa ett inkluderande samhälle där tilliten är hög och den kollektiva förmågan att stå emot kriser finns i alla delar av vår samhällskropp.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00