Hallengren svarar på Coronakommissionens kritik: ”Behändigt facit”

I en intervju med Altinget berättar socialminister Lena Hallengren (S) om varför hon i februari 2020 sa att beredskapen var god, trots att Coronakommissionen kommit fram till motsatsen. Hon svarar även på frågan om hon ångrar någonting.

Socialminister Lena Hallengren (S) sade i februari 2020 att beredskapen var god. Men Coronakommissionen befarar att februari 2020 var en ”förlorad månad”.
Socialminister Lena Hallengren (S) sade i februari 2020 att beredskapen var god. Men Coronakommissionen befarar att februari 2020 var en ”förlorad månad”.Foto: Christine Olsson/TT
Marie Lundahl

Efter Coronakommissionens blytunga kritik mot regeringen, myndigheter och regionerna står socialminister Lena Hallengren ändå fast vid att hon och regeringen gjort sitt yttersta vid varje givet ögonblick under coronapandemins gång.

”Har inte sagt”

I slutet av februari upprepade socialministern vid flera tillfällen att beredskapen i sjukvården var god.

Till Sveriges radio sade hon den 28 februari 2020:

– Ja, när jag lyssnar till både Folkhälsomyndigheten, som är expertmyndighet när det gäller smittskydd, och på socialstyrelsen, som också samordnar hälso- och sjukvården, så får jag bilden att vi har en god beredskap, både utifrån hur situationen ser ut idag men också utifrån att man tar höjd, vilket ju all krisberedskap handlar om, för en annan situation.

Sveriges radio skriver att hon då hänvisar även till framtida och eventuellt värre situationer. 

Ja, i så måtto att om jag ställts inför precis samma val igen, och med samma kunskap som jag då hade, så har vi hela tiden arbetat med Sveriges bästa för ögonen.

Veckorna i februari beskrivs nu av Coronakommissionen som avgörande och ”förlorade”.

Hur ser du på det?

– Jag har inte sagt att vi har en jättegod beredskap om just testning och skyddsutrustning. Vi har en god beredskap, och inte minst givet att vi egentligen har en ordning där var och en vet vad man ska göra. Det ska finnas pandemiplaner.

– Sen är det ju alldeles tydligt att den här krisen var av sådan dignitet och så stora mått att det inte hjälpte.

Oklart om förlorad månad

Lena Hallengren framhåller att Socialstyrelsen uppmanande kommuner och regioner i januari 2020 att se över och inventera sin skyddsutrustning, vilket man gjorde. Hon betonar att kommissionens slutgiltiga analys av ansvarsfördelningen inte är klart förrän i slutbetänkandet.

– När det kommer till hela februari, och att detta var en förlorad månad och vad man skulle använt den till, så säger kommissionen att de ska återkomma i den frågan, och om det var en förlorad månad.

– I sådana fall i likhet med större delen av världens alla länder.

I en intervju med Dagens industri i februari i år sa socialministern att hon inte ångrar någonting med pandemihanteringen.

Gäller det fortfarande?

– Ja, i så måtto att om jag ställts inför precis samma val igen, och med samma kunskap som jag då hade, så har vi hela tiden arbetat med Sveriges bästa för ögonen.

”Behändigt facit”

Hon betonar att regeringen försökt att använda sig av alla ”de möjligheter, myndigheter och den lagstiftning som vi har i Sverige för att hantera pandemin”.

– Men det är klart, om man fick börja och göra om den här pandemin med allt det vi nu vet, ja då skulle man ju ha ett behändigt facit att utgå ifrån. Men det lär ju aldrig hända.

– Självklart ska vi lära av pandemin, det vill jag understryka.

Hallengren påpekar att det just därför också finns flera utredningar tillsatta.

– Inte minst ser vi över hela smittskyddslagen, avslutar hon.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00