Ekonomiprofessorns uppmaning: Utvärdera vården för att minska brotten

Inför valet var frågan om gängkriminaliteten en av de allra hetaste. I en ny rapport reder ekonomiprofessorn Randi Hjalmarsson ut vilka socialpolitiska åtgärder som skulle kunna ge en förbättring. En god hälsa och en mindre alkoholkonsumtion är två områden med potential.

Eftersom rättspolitiska reformer oftast är dyrare kan satsningar på välfärden ge en större avkastning. Det menar Randi Hjalmarsson, ekonomiprofessor vid Göteborgs universitet.
Eftersom rättspolitiska reformer oftast är dyrare kan satsningar på välfärden ge en större avkastning. Det menar Randi Hjalmarsson, ekonomiprofessor vid Göteborgs universitet.Foto: Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Fredrik Sandberg/TT
Axel Hyttnäs Telin

Socialpolitiska åtgärder, som vanligtvis kanske inte förknippas med en påverkan på kriminaliteten, kan minska brottsligheten.

Det visar den översynsrapport som Randi Hjalmarsson, professor i ekonomi vid Göteborgs universitet, har gjort för Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS).

– En minskad brottslighet är kanske inte den största anledningen till att vi vill öka närvaron i skolan, för att ta ett exempel. Socialpolitiska förslag är förslag som är motiverade av en anledning, men som har en stor oavsiktlig påverkan på brottslighet, säger Hjalmarsson till Altinget.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00