Om  
Sara Skyttedal
Ella Kardemark

Skyttedal tar revansch – kommuntopp oväntad tvåa

Sara Skyttedal och Ella Kardemark toppar Kristdemokraternas valsedel inför nästa års val till Europaparlamentet. ”David Lega valde att inte stå till förfogande”, säger Ebba Busch.

Sara Skyttedal toppar Kristdemokraternas EU-valsedel.
Sara Skyttedal toppar Kristdemokraternas EU-valsedel.Foto: Christine Olsson/TT
Axel Hyttnäs Telin

Sara Skyttedal är Kristdemokraternas förstahandskandidat i nästa års EU-val. Det meddelar KD-ledaren Ebba Busch vid en pressträff på fredagseftermiddagen. Skyttedal vann den interna omröstningen mot David Lega, med siffrorna 43–33. David Lega valde sedan att inte stå till förfogande.

Vägen fram till den slutgiltiga valsedeln har inte varit spikrak. Nuvarande Europaparlamentarikern Sara Skyttedal drog sig ur kampen när nomineringskommittén presenterade David Lega och Martin Hallander som sina förslag.

Men i tisdags kom beskedet: Skyttedal ändrade sig och stod återigen till förfogande.

– Jag är enormt tacksam och ödmjuk inför det förtroende som jag har fått från Kristdemokraternas partifullmäktige i dag, att få fortsätta leda Kristdemokraterna under Europaparlamentsvalet nästa år, säger Sara Skyttedal vid pressträffen.

Skrällen från Halmstad

Ella Kardemark blev till sist partiets andranamn på listan. Kommunalrådet från Halmstad var inte med bland de fem främsta namnen i nomineringskommitténs förslag till valsedel.

Hur mycket av en överraskning är det här för dig?

– En liten överraskning är det. Nomineringskommittén har lagt sitt pussel och det är många olika perspektiv att ta hänsyn till. Jag var föreslagen på plats sex och hade accepterat den om det också blev utfallet. Men jag är så klart oerhört hedrad över att ha blivit föreslagen till plats två nu, säger Ella Kardemark till Altinget.

Om Kardemark blir vald kommer hon att ta med sig det lokala perspektivet.

– Jag har varit i kommunalpolitiken i 16 år, är kommunalråd i Halmstad och ordförande i kommunens personal- och ledningsutskott där vi ibland får ta konsekvenserna på lokal nivå när EU är inne och detaljstyr i vissa frågor.

Nämnda personer

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (–), kandidat till Europaparlamentet (Folklistan)
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

Ella Kardemark

Kommunstyrelsens andre vice ordförande (KD) Halmstads kommun

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00