Om  
Anna Ekström

Nya uppdrag för Anna Ekström

Tidigare utbildningsminister Anna Ekström (S) har fått en handfull nya uppdrag. Utöver ordförande för Rio tar hon också över rodret för ABF Stockholm, blir styrelseordförande för Umeå universitet samt ordförande för folkhögskolan Biskops arnö. Hon har även nominerats till ordförande för Folkhögskolornas serviceorganisation (FSO).

Anna Ekström har fått flera nya förordnanden sedan hon lämnade regeringen.
Anna Ekström har fått flera nya förordnanden sedan hon lämnade regeringen.Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Albin BohlinRebecka Prahl

Under torsdagen valdes Ekström in som ny ordförande för ABF Stockholm. Hon ersätter Teres Lindberg som lämnar posten efter 12 år. 

– Folkbildningen är viktigare än någonsin. Vi lever i en tid då det blir allt svårare och allt viktigare att se skillnad på fakta och påhitt. Folkbildning är en motvikt mot populism och ett motgift mot manipulation, säger Anna Ekström i ett pressmeddelande

Hon har varit ledamot i styrelsen för Föreningen Nordens folkhögskola sedan årsskiftet, men nu har hon valts till ny ordförande. Anna Ekström är dessutom ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), vilket hon valdes till i april. 

Läs också

Folkhögskolan Biskops arnö verkar för samarbete mellan de nordiska länderna och bedriver bland annat undervisning inom skönlitterärt författande, dokumentärfilm och ekologi.

– Biskops arnö har en viktig roll att fylla för att motverka utanförskap, ge unga en ny livschans och stärka kulturen, inte bara i Sverige utan i hela Norden, säger Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Hon efterträder den tidigare statssekreteraren och diplomaten Anders Ljunggren som har varit ordförande för stiftelsen sedan 2019. 

Leder Umeå universitets styrelse

Utöver engagemangen i folkbildningen har Anna Ekström även fått regeringens förordnande som ordförande för Umeå universitets styrelse från den 1 maj.

– Anna Ekström har en otroligt bred erfarenhet vilket ger henne enormt bra förutsättningar att leda styrelsearbetet och agera bollplank för ledningen, säger landshövding Helene Hellmark Knutsson i ett pressmeddelande.

Av de åtta ledamöter som ingår i styrelsen är sex nya. Övriga nya styrelseledamöter är Sandra Finér, Sverker Sörlin, Kenneth Ruud, Eva Malmström Jonsson och Gunilla Westergren Thorsson.

Läs också

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00