Om  
Annika Hirvonen
Rebecka Le Moine

Gruppledare vill bli nytt språkrör för MP

Miljöpartiets ena gruppledare i riksdagen, Annika Hirvonen, vill bli nytt språkrör efter Märta Stenevi.

Miljöpartiets ena gruppledare Annika Hirvonen vill ta över efter Märta Stenevi.
Miljöpartiets ena gruppledare Annika Hirvonen vill ta över efter Märta Stenevi.Foto: Sören Andersson/TT
Axel Hyttnäs Telin

Annika Hirvonen har varit riksdagsledamot sedan 2014 och är i dag förste vice gruppledare för partiet. Nu ger hon in sig i kampen om att bli Miljöpartiets nya språkrör.

– Jag är övertygad om att med den bakgrund och de erfarenheter jag har av att arbeta med mänskliga rättigheter och demokratifrågor, så kan jag axla den här uppgiften och därför vill jag ställa mig till förfogande för medlemmarna, som kandidat, säger hon till Dagens ETC.

Utöver uppdraget som gruppledare är Hirvonen även migrationspolitisk talesperson. Hirvonen ställde även upp i språkrörsvalet 2021, där hon hamnade på en fjärdeplats med 9,6 procent av rösterna.

Annika Hirvonens besked innebär att två kandidater nu har gett sig till känna. Först ut var MP:s ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson.

Märta Stenevis efterträdare väljs vid en extrainsatt kongress den 28 april. Partimedlemmarna har fram till den 3 mars på sig att nominera kandidater.

Riksdagsledamot tackar nej

Strax innan Hirvonens intervju publicerades meddelade riksdagsledamoten Rebecka Le Moine att hon inte vill bli språkrör. Hennes främsta skäl är att läget var ett annat när hon kandiderade 2021. Då kände hon ett missnöje med var partiet hade hamnar efter flera år i regeringsställning.

– Vi hade inte pratat om de gröna frågorna på djupet på länge. Vår kommunikation hade färgats av regeringsansvaret. Nu känner jag mig väldigt hoppfull om partiets framtid, säger Rebecka Le Moine till DN.

Sedan tidigare har även EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke sagt att hon inte vill ha jobbet.

Läs också

Nämnda personer

Annika Hirvonen

Gruppledare (MP), migrationspolitisk talesperson
Juridik (Stockholms uni., 2011-)

Rebecka Le Moine

Riksdagsledamot (MP), talesperson för biologisk mångfald och djurrätt
Biolog

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00